Tentoonstelling Installaties vanaf nu te zien in het CBK

met werk van Gjalt Blaauw en Frenske Jansen

Directeur-conservator van museum Belvédère Han Steenbruggen opende op zaterdag 1 februari onze nieuwe tentoonstelling Installaties. In de tentoonstelling zie je kleurrijke beelden van de gerenommeerde kunstenaar Gjalt Blaauw en installaties van het pas afgestudeerde talent Frenske Jansen. In het kader van de 75ste verjaardag van Gjalt geeft Installaties een blik op zijn omvangrijke oeuvre en biedt een unieke gelegenheid om zijn markante beelden samen in een ruimte te zien. Het zachte materiaalgebruik van de jonge Frenske vormt een organische aanvulling op de harde stenen sculpturen van Gjalt. Han Steenbruggen concludeerde: “Eenheid door tegenstellingen, dat maakt deze tentoonstelling zeer goed geslaagd.” Installaties is t/m 14 maart te zien in het CBK.

Gjalt Blaauw
Meer dan 10 kunstwerken uit de rijke Kunst-Op-Straatcollectie van de stad Groningen staan op naam van kunstenaar Gjalt Blaauw. In een documentair overzicht zie je in Installaties de complete verzameling van al zijn buitenbeelden in de stad. Kenmerkend zijn de heldere vormen in combinatie met een compositorische speelsheid.

Frenske Jansen
In 2018 studeerde Frenske Jansen af aan Academie Minerva. Kwaliteit en textuur van materialen vormen de kern van haar werk. Hiermee creëert Frenske een zintuiglijke ervaring. Het jonge talent ontneemt in haar werk de alledaagse functie van objecten als theezakjes, bloempotten en meubilair waardoor een fictionele werkelijkheid ontstaat.