Scholieren helpen kunstenaar Will Beckers bij aanplant Mysteries van Helperzoom

20-11-2020

Educatieproject CBK Groningen dompelt leerlingen Groningse Schoolvereniging onder in kunst en natuur

Het CBK Groningen heeft vrijdag leerlingen van de Groningse Schoolvereniging geïnspireerd met een educatieproject rondom de kunstwerken langs het fietspad van de Helperzoom. Mysteries van Helperzoom, het tweeluik van beeldend kunstenaar Will Beckers, maakt de belangrijke ecologische zone langs de Helperzoom zichtbaar. Een ontdekkingstocht met de kunstenaar en een stadsecoloog liet de leerlingen de bijzondere waarde van de kunstwerken én het natuurgebied zien. Projectleider Tynke Boomsma: ”Het is leuk om te zien hoe we kinderen in contact kunnen brengen met kunst in hun eigen buurt en dat ze hierdoor geïnspireerd raken zelf aan de slag te gaan.”

De ecologische zone is een migratie foerageer- en leefgebied voor zo’n 250 plantensoorten en 100 diersoorten. Bestaande uit onder andere een vlechtsculptuur met hazelaar verwijst Mysteries van Helperzoom naar de omgeving. Het onderhoud aan de kunstwerken wordt door Will Beckers zelf verzorgd door plantjes opnieuw aan te planten. Vrijdag kreeg hij hierbij hulp van de leerlingen van de Groningse Schoolvereniging waarbij goed werd opgelet want eenmaal terug in de klas maakten ze onder begeleiding van twee CBK-docenten hun eigen creaties door zelf aan de slag te gaan met het vlechten van wilgentakken.

Mysteries van Helperzoom

Beeldend kunstenaar Will Beckers maakte het tweeluik Mysteries van Helperzoom in opdracht van het CBK Groningen en Gemeente Groningen. Beide sculpturen zijn specifiek voor deze locatie ontworpen en gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied. Het is een levend beeld dat, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, er altijd weer anders uit ziet. Dit jaar won Mysteries van Helperzoom de Kunst op Straatprijs.