Reynaert Vosveld wint het Hendrik de Vriesstipendium 2019

Lilian Anneloes wint de publieksprijs

Reynaert Vosveld heeft het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor Beeldende Kunst 2019 gewonnen. Dit maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 14 december bekend tijdens talentevent Wildvang in het CBK. Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaar ontvangt een geldprijs van 6.000 euro, waarmee hij zijn ingediende plan kan realiseren.

Publieksprijs

Naast het stipendium maakten de genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. Vanaf 2 december kon online gestemd worden op de genomineerden. Daarnaast konden bezoekers tijdens Wildvang ter plekke stemmen en hun favoriet aangeven. De meeste stemmen gingen naar Lilian Anneloes. Het gewonnen geldbedrag kan zij gebruiken voor de ontwikkeling van haar carrière.

Juryrapport

Een jury koos uit de in totaal veertien inzendingen voor Beeldende Kunst vier genomineerden: Lilian Anneloes, Mieke Fokkinga, Henrike Scholten en Reynaert Vosveld. De jury zegt over winnaar Reynaert Vosveld:

“Reynaert Vosveld is jong maar zijn animaties zijn nu al uniek. Hij combineert zware thema’s met een lichte benadering en een feilloze muzikale timing. De jury is onder de indruk van het samenspel van geluid en animatie in zijn projecten. Zijn aanvraag is bewogen, enthousiast en uitdagend. Met De Slaap van de Rede richt Reynaert Vosveld zich op een actueel en relevant onderwerp: de rol die angst speelt in onze hedendaagse maatschappij en politiek. Uit de aanvraag spreekt oog voor het tijdloze en universele van dit thema, en voor de rol die kunst en literatuur spelen in het omgaan met of diagnosticeren van die angsten. Niet voor niets is een rode draad in zijn voorstel om Goya’s De Slaap van de Rede brengt Monsters Voort in een andere context te plaatsen.”