Portaal van Gert Sennema verkozen tot sleutelwerk in Nederlandse kunstgeschiedenis

Ontroerend beeld in Folkingestraat behoort tot meest invloedrijke werken

Portaal van kunstenaar Gert Sennema in de Folkingestraat is verkozen tot een van de meest invloedrijke kunstwerken in de openbare ruimte, dat maakte het tijdschrift BK-informatie bekend. Het blad brengt de Nederlandse geschiedenis van kunst in de openbare ruimte vanaf 1945 in kaart en wijst 100 kunstwerken aan die kunsthistorisch, maatschappelijk of ruimtelijk van groot belang zijn. Als beheerder en ontwikkelaar van kunst op straat in Groningen hebben we een deel van het erfgoed mogen voordragen en we zijn trots dat het Portaal in de lijst is opgenomen en daarmee de erkenning ontvangt die het verdient.

Portaal

Portaal herinnert aan de aangrijpende geschiedenis van de Folkingestraat, vroeger het centrum van de Joodse buurt in Groningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de meeste bewoners weggevoerd. Wie goed kijkt, ziet dat de bronzen deur met hardstenen opstapje een deurklink mist waarmee het de geschiedenis die de inwoners niet konden navertellen benadrukt…

Gert Sennema

Beeldhouwer Gert Sennema (1962) werd geboren in Grijpskerk. Na een opleiding aan Academie Minerva realiseerde hij 1997 Portaal in het kader van het project Verbeeld Verleden. Kenmerkend voor het werk van Sennema is dat zijn objecten het alledaagse verbinden met een groter verhaal.

Portaal is een van de twaalf kunstwerken uit de lijst met 100 sleutelwerken die reeds zijn vrijgegeven. De volledige lijst wordt op vrijdag 13 maart 2020 via de website www.sleutelwerken.nl bekendgemaakt.

Foto: Jenne Hoekstra