Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Online debat: Kunst en design in de wereld van de Verenigde Naties

23 oktober 2020

Groningen viert 75 jaar vrijheid

Zaterdag is het precies 75 jaar geleden dat de Verenigde Naties werden opgericht. Het CBK Groningen en SIB Groningen brengen deze mijlpaal onder de aandacht met een debat waarin sprekers uit de wereld van kunst, wetenschap, politiek en het bedrijfsleven met elkaar in gesprek gaan over het belang van kunst en design binnen de organisaties van de VN. Het debat is op donderdag 29 oktober van 19 – 22 uur voor iedereen online te volgen via de live stream.

Debat

Urgente maatschappelijke thema’s zoals vrede en veiligheid, mensenrechten en economische en sociale ontwikkeling staan hoog op de agenda van de VN. Maar minder bekend zijn misschien wel de enorme kunstcollecties van de VN. Welke rol kunnen geëngageerde kunstenaars spelen binnen maatschappelijke thema’s? En hoe verhouden kunst en diplomatie zich tot elkaar? In het debat worden deze vragen onder leiding van moderator Esther Didden bediscussieerd. Naast de live stream is het ook mogelijk het debat in het Forum Groningen bij te wonen. Vanwege de coronamaatregelen is er echter beperkt plek. Gratis kaarten voor het evenement zijn te reserveren via https://forum.nl/nl/agenda/kunst-design-in-de-wereld-van-de-verenigde-naties

Sprekers

Salima Belhaj
Salima Belhaj (1978) is sinds 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ook is zij voorzitter van de Kunstcommissie van de Tweede Kamer. Van 2007-2008 was Belhaj zakelijk leider van De Appel Arts Centre (Amsterdam). Eerder was zij werkzaam bij het Scapino Ballet Rotterdam en Museum Boijmans van Beuningen (Rotterdam).

Esther Polak
Polak (1962) is een geëngageerde beeldend kunstenaar, actief op het gebied van nieuwe media. Ze experimenteerde als één van de eerste kunstenaars met gps. Sinds 2010 vormt Polak een kunstenaarsduo met Ivar van Bekkum (PolakVanBekkum).

Dr. Erna Rijsdijk
Erna Rijsdijk is universitair docent bij de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie. Rijsdijk studeerde Internationale Betrekkingen en promoveerde in 2012 met haar proefschrift Lost in Srebrenica: Responsibility and Subjectivity in the Reconstructions of a Failed Peacekeeping Mission. Sinds 2019 leidt ze samen met Guido Snel van het Amsterdam Center of European Studies van de Universiteit van Amsterdam en het Post-conflict Research Center in Sarajevo het meerjarig onderzoeksproject Facing Srebrenica en de toekomst van de herinnering.

Eva Ronhaar
Eva Ronhaar (1984) studeerde Amerikanistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, en werkte voor de Verenigde Naties en bij internationale hulporganisaties als War Child en PAX. In 2014 begon ze als duurzaamheidsadviseur bij de HEMA, waarna ze doorgroeide naar Director of Innovation and Sustainability. Ook is Ronhaar directeur van de HEMA Foundation, dat aan de hand van een aantal lijnen (waaronder één voor design) werkt aan een inclusievere samenleving.

Suzanne Schols
Suzanne Schols (1985) behaalde haar bachelor in European Studies aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens haar master in Politics and Government in the EU aan de London School of Economics and Political Science. Dit jaar studeerde zij af aan afdeling fotografie van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag met het werk ‘Polite Fictions’, over de rol van giften binnen de politieke diplomatie.

Esther Didden (moderator)
Esther Didden (1972) studeerde Monumentale Vormgeving aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds enkele jaren combineert ze haar liefde voor de kunsten met (publieks)filosofie. Ze werkt als programmeur en zakelijk leider in beide sectoren. Opdrachtgevers zijn o.a. Stichting BK-informatie en Stichting Internationale Spinozaprijs. Tevens zit Didden in het landelijke bestuur van de Maand van de Filosofie.

Het evenement is een concept van Mare van Koningsveld voor CBK Groningen, in samenwerking met SIB-Groningen en wordt mogelijk gemaakt door VFonds, Future for Freedom (Gemeente Groningen & Provincie Groningen) en Forum Groningen.