Nieuwe tentoonstellingenserie start met Hotelkamer #30 van Rik Hagt

Kunstuitleen presenteert werk van Groninger kunstenaars

Vanaf 12 september is de eerste editie van onze nieuwe tentoonstellingenserie Ateliercollectie: Solo met kunstwerken rechtstreeks uit het atelier van Groninger kunstenaars. En het leuke is, bijna alle werken zijn te leen en te koop in de Kunstuitleen van het CBK. Rik Hagt bijt het spits af met Hotelkamer #30.

Hotelkamers
Overnachtingen in hotels hebben geleid tot de eeuwigdurende serie Hotelkamer waarin Rik Hagt (Heerenveen, 1962) interieurs van hotelkamers schildert. In 1991 begon hij aan de reeks terwijl hij studeerde aan Academie Minerva. Sindsdien voegt de kunstenaar ieder jaar een nieuw werk toe. De reeks geeft zo inzicht in de ontwikkeling van Hagts schilderstijl. In de tentoonstelling Hotelkamer #30 toont hij ook de primeur van zijn nieuwste schilderij, het dertigste exemplaar uit de serie.

De hotelkamer symboliseert een elementaire vorm van wonen, alleen de minimale inrichting is vertegenwoordigd: bed, tafel en stoel. De kamers lijken sterk op elkaar door hun sobere inrichting maar toch hebben ze altijd iets onderscheidends: een overheersend decoratief behang, een zeer aanwezig vloerkleed, iets klassieks of oubolligs in de meubels, of juist iets straks en pretentieus. Hagt weet het feilloos vast te leggen.

De keuze van Rik Hagt
Naast de schilderijen van Rik Hagt kun je in de tentoonstelling vanuit een echt hotelkamerbed ook De keuze van Rik Hagt  te zien, waarin de kunstenaar een selectie van zijn favoriete werken uit de Kunstuitleen presenteert. Hagt: “Vaak gaat het om alledaagse voorstellingen waar een ‘twist’ in zit. Ik houd niet zo van kunst die alleen maar gemaakt lijkt om te behagen of om technisch vernuft te demonstreren. Geef mij maar een kunstwerk dat ongemakkelijk is en een beetje schuurt. Zodat je niet goed weet of je er om moet huilen of lachen.”

Kijken is de kunst
Volgens een recent onderzoek besteden museumbezoekers gemiddeld een halve minuut aan het kijken naar een kunstwerk, inclusief het lezen van het informatiebordje. En dat is jammer, want er is altijd meer te zien dan dat je op het eerste gezicht denkt te zien. Daarom worden de kunstwerken uit de tentoonstelling Hotelkamer #30 zeer aandachtig bekeken in de workshop Kijken is de Kunst onder begeleiding van beeldend kunstenaar en docent aan Academie Minerva Wim Bosch. Kennis van kunst is zeker niet noodzakelijk maar een nieuwsgierige blik wel. Tickets voor de workshops op zaterdag 3 oktober zijn verkrijgbaar in onze webshop.

De tentoonstelling Hotelkamer #30 is t/m 31 oktober te zien in het CBK.