Mysteries van Helperzoom siert fietsroute Groningen-Zuid

13-11-2019

Tweeluik zoomt in op unieke ecologische zone Helperzoom

Op woensdag 13 november zijn Mysteries van Helperzoom, de twee nieuwste kunstwerken van Groningen, onthuld. Het tweeluik is gemaakt door beeldend kunstenaar Will Beckers in opdracht van CBK Groningen en Gemeente Groningen.

Tijdens een actieve ochtend in de frisse buitenlucht onthulde wethouder Inge Jongman samen met de aanwezige leerlingen van de Groningse Schoolvereniging GSV) beide kunstwerken. Na de eerste onthulling ter hoogte van station Europapark, fietste het gezelschap bestaande uit betrokkenen en buurtbewoners naar de zuidzijde van de Helperzoom, voor de tweede onthulling ter hoogte van de Goeman Borgesiuslaan.

De aanleiding voor deze twee kunstwerken is de belangrijke ecologische zone die langs de Helperzoom ligt. Het is het migratie, foerageer- en leefgebied voor zo’n 250 plantensoorten en 100 diersoorten. Mysteries van Helperzoom zoomt in op de aanwezige natuur en maakt deze, sterk uitvergroot, zichtbaar voor fietsers, bewoners en andere passanten die van de Helperzoom gebruik maken.

Mysteries van Helperzoom

Gebaseerd op een plant en een dier uit het gebied, verbindt het werk cortenstaal en een vlechtsculptuur met hazelaar tot een levend, groeiend beeld dat, afhankelijk van het jaargetijde en het weer, er altijd weer anders uit zal zien. De beelden voegen zelf ook ecologie en groen toe aan het gebied. Beide sculpturen zijn specifiek voor deze locatie ontworpen en uitgewerkt met hazelaar (Corylus avellana). Het werk aan de noordzijde maakt onderdeel uit van de te realiseren eekhoornverbinding tussen de Helperzoom en het Sterrebos. Ook zijn de open gevlochten ruimten van de kunstwerken de perfecte schuil- en overnachtingsplaatsen voor eekhoorns en andere kleine diersoorten.

 

Ecologische zone

De ecologische zone langs de Helperzoom herbergt ongeveer 250 plantensoorten en 100 diersoorten. De planten- en bloemensoorten zorgen voor voedsel voor insecten, vlinders, libellen en vogels. Daarnaast is de strook belangrijk voor amfibieën (kikkers en padden), vleermuizen en andere kleine zoogdieren. De zone kent veel bomen waarvan een aantal worden bewoond door kolonies vleermuizen. De grootste smaakmakers voor deze zone zijn soorten als de groene specht, ransuil, ijsvogel, eekhoorn, watervleermuis, rapunzelklokje, wilde marjolein, brede orchis, kleine pimpernel, poelkikker, watersalamander en de keizerlibel.

 

Will Beckers

Beeldend kunstenaar Will Beckers is gespecialiseerd in het maken van locatie specifieke natuurlijke installaties die onze relatie met de natuurlijke wereld verkennen. Zijn werk neemt vaak de vorm aan van een biosculptuur of een groeiend organisme waarin hij de natuur confronteert met haar eigen materialen. In heldere vormen en in direct contact met de natuur, vormt zijn werk een dialoog met het landschap.