Meld je nu aan voor het Hendrik de Vriesstipendium

jonge kunst- en schrijftalenten gezocht

Jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven maken kans op de Hendrik de Vriesstipendia van de gemeente Groningen. Ieder jaar wordt een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uitgereikt. De stipendia zijn vernoemd naar dichter, schilder en tekenaar Hendrik de Vries (1896-1989), lid van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Wat houdt de beurs in?

  • Beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van het kunstwerk dat in het door jou ingediende werkplan staat beschreven. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,- voor een boekuitgave bij Uitgeverij Passage. Als jouw ingediende plan daarom vraagt kan er afgeweken worden van de uitgave van een boek. Het kan van alles zijn; van spoken word tot motion comic of digitaal feuilleton.
  • Coach naar keuze ter waarde van maximaal € 1.000,-
  • Feestelijke bekendmaking en prijsuitreiking op zaterdag 12 december 2020 in het CBK.
  • Je geeft een presentatie van jouw werk op het talentevent Wildvang in 2021 in het CBK.

Wanneer mag je meedoen?

  • Je woont of werkt in de gemeente Groningen
  • Jouw plan betreft nieuw werk
  • Je gebruikt de prijs voor het maken van dit nieuwe werk
  • Jouw portfolio heeft een professionele uitstraling
  • Je hebt ervaring met professionele presentaties
  • Je bent op 31 december 2020 35 jaar of jonger

Binnen het stipendium is het mogelijk om voor beide beurzen in aanmerking te komen. Je moet dan wel 2 plannen indienen: 1 voor de beeldende kunst en 1 voor de literaire kunst.

Hoe doe je mee?

De inschrijving start op 18 juni 2020 en loopt tot 7 september 2020, 12.00 uur. Dit kan alleen via het digitale aanmeldingsformulier. Bekijk ook de checklist met daarin praktische tips die jou kunnen helpen bij het opstellen van een helder en leesbaar werkplan. The checklist ‘How to write a good work plan’ is also available in English.

Informatiebijeenkomsten

Kick-off 

Op donderdag 25 juni 2020 is er  -volgens de richtlijnen van het RIVM- een kick-off bijeenkomst in het CBK. waarin je uitleg krijgt over het stipendium. Oud-winnaars vertellen daarnaast over hun ervaringen. Je hoort de do’s en don’ts en andere informatie, die kunnen bijdragen aan het indienen van een goed werkplan. De bijeenkomst start om 17:00 uur. In verband met de RIVM richtlijnen vragen we je om je van te voren aan te melden via diane.brouns@groningen.nl. Aanmelden kan tot 25 juni, 12:00 uur.

Expertmeeting Literatuur

Op maandag 24 augustus 2020 om 17:00 uur vindt in het kader van het Hendrik de Vriesstipendium een expertmeeting Literatuur plaats. De bijeenkomst is bij Uitgeverij Passage aan de Sint Jansstraat 15 en we volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.

We starten met een introductie van de aanwezige experts en vervolgens kun je in gesprek met de experts om al je vragen te stellen om jouw aanvraag compleet te maken. De bijeenkomst start om 17 uur. I.v.m. de RIVM richtlijnen vragen we je om je van te voren aan te melden via diane.brouns@groningen.nl. Aanmelden kan tot 24 augustus, 12 uur.

Expertmeeting Beeldende Kunst

Op maandag 31 augustus 2020 om 17 uur organiseren we in het kader van het Hendrik de Vriesstipendium een expertmeeting Beeldende Kunst. Stel je vragen aan oud-winnaar Koos Buist, projectleider presentaties bij het CBK Pieter Duijser en voor informatie over begrotingen kun je bij Richard Ridder, contractmanager bij gemeente Groningen, terecht.

De bijeenkomst is in het CBK en we volgen hierbij de richtlijnen van het RIVM.

We starten met een introductie van de aanwezige experts en vervolgens kun je in gesprek met de experts om al je vragen te stellen om jouw aanvraag compleet te maken. De bijeenkomst start om 17 uur. I.v.m. de RIVM richtlijnen vragen we je om je van te voren aan te melden via diane.brouns@groningen.nl. Aanmelden kan tot 31 augustus, 12 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van de Gemeente Groningen.