Martin Tissing overleden

kunstenaar wordt tot de beste groninger schilders gerekend

De Groninger kunstenaar Martin Tissing is vanmorgen overleden. Martin Johannes Tissing studeerde aan Academie Minerva in Groningen. Later volgde hij nog een opleiding aan de Academie van Beeldende Kunst in Warschau. Tissing wordt tot de beste en bekendste Groninger schilders gerekend.

De Groninger kunstenaar voelde zich sterk verbonden met de stad Groningen, waar hij in de binnenstad zijn atelier had. Hij begon als beeldhouwer, maar stapte al snel over naar het schilderen. Bij de Merwedestraat in de stad staat het enige bronzen beeld van hem, de Lierspeelster. Als graficus en schilder maakte hij abstracte kunst met een lyrische of poëtische inslag. Typerend voor zijn stijl van schilderen was het uitbundig gebruik van kleur. Tissing hield zich veelal bezig met waarom hij schildert, dan met wat hij schildert. In zijn werk probeerde hij specifieke momenten en emoties vast te leggen die in het drukke alledaagse leven veelal worden genegeerd, zo hij trachtte ‘tot gestolde stilte’ te komen.

Tissing was lid van de Groninger kunstenaarsgroep GR4K en medeoprichter van kunstenaarsgroep Nu. Naast kunstenaar was hij docent aan de hbs, het Praedinius Gymnasium en Academie Minerva. Werken van de Groninger kunstenaar zijn opgenomen in onder andere de collectie van het Groninger Museum, musea in het buitenland en de Kunstuitleen van het CBK Groningen.

Op de foto Martin Tissing in het CBK.