Wereldplek – Michiel Kluiters (2011)

Kunstenaar Michiel Kluiters ontwierp in opdracht van het CBK Wereldplek, een interactief kunstwerk voor de nieuwe schoolboulevard in de Groninger wijk Lewenborg. Wereldplek is het eerste permanente interactieve kunstwerk in de Kunst op Straat collectie van Groningen…

Met het kunstwerk kunnen leerlingen van het aangrenzende en nieuwe vmbo schoolgebouw en het bestaande mbo zich vermaken. Het kunstwerk bestaat uit drie grote krukken, die dienen als afdak en kleinere krukken bedoeld om op te zitten. Wie in de buurt van het kunstwerk komt, zal merken dat het is uitgerust met speciale WIFI hotspots. Leerlingen kunnen er met hun smartphone: muziek uitwisselen,het laatste nieuws lezen,chatten en internetten. In een game, want er zijn 3 krukken en 4 functies. Daarom wisselt iedere kruk van tijd tot tijd van functie en staat een functie tijdelijk in de wacht. Wanneer dat precies gebeurt, dat kunnen de leerlingen zelf binnen de game beïnvloeden.

Onderwijsomgeving

Het kunstwerk, waarin Kluiters de virtuele openbare ruimte van het internet verbindt met de fysieke openbare ruimte, kwam tot stand in nauwe samenwerking met leerlingen en docenten die in de kunstcommissie zaten en het proces onder onze leiding hebben begeleid. Kunstwerken realiseren in een onderwijsomgeving is een van de speerpunten van het CBK Kunst-op-Straatbeleid. Leerlingen, scholieren en studenten maken zo op een laagdrempelige manier kennis met kunst.

Michiel Kluiters

Michiel Kluiters (Amsterdam, 1971) speelt in zijn werk vaak met tijd en plaats. Hij maakt veelal ‘site specific’ installaties met als doel de toeschouwer even mee te nemen in het proces van kijken, staan en bewegen. Onlangs realiseerde hij in de provincie Groningen, speciaal voor het gemeentehuis Haren, een fotowand bij de raadszaal waarbij de afbeelding lijkt te bewegen als je erlangs loopt.