Ons Blauwe Hart – Erwin Stienstra (2012)

Het bijzondere aan dit tegeltableau is dat het is opgebouwd uit QR-codetaal (Quick Response). Op de hoeken van de tegels zitten scanbare codes voor smartphones waarachter u een schat aan informatie vindt. O.a. wandelroutes van Marketing Groningen, een blog van burgemeester Rehwinkel, informatie over de Gelkingestraat en portretten van Groningers verzorgd door OOG TV. Vier tegels zijn openbaar, u kunt daar muziek, gedichten, verhalen of filmpjes achterlaten. Het Groninger hiphopduo AB & Ezra, stadsdichter Stefan Nieuwenhuis en Volkskrantjournalist Bert Wagendorp leverden al een bijdrage. De tegels in het tableau zijn geproduceerd bij Koninklijke Tichelaar in Makkum. Stienstra: “Mijn kunstwerk sluit niet alleen aan bij de oud-Hollandse tegeltjestraditie, maar ook bij de huidige social media ontwikkeling waarbij iedereen zijn of haar eigen creatieve input kan geven. Het idee is Stadjers te inspireren, motiveren en de gelegenheid te geven om gedachten te uiten in de vorm van muziek, poëzie, verhalen en video’s. Op deze manier is het niet alleen een kunstwerk van mij, maar ook een podium voor heel veel andere mensen.”  Het kunstwerk is 5 jaar op deze plek te zien; de informatie achter de tegels wordt continue vernieuwd. Bij het kunstwerk hoort ook een website.

Kunstcommissie

De kunstcommissie voor deze opdracht bestond uit Gerard Hazenberg (voorzitter winkeliersvereniging), Henk Wustenveld (uitbater De Drie Gezusters), Bert Lokken (eigenaar De Drie Gezusters), Fred de Bruin (Groninger City Club), Titus Meijer (Winkelstraatmanager), Rob van Gemert (stedenbouwkundige RO/EZ), Mari Boeijen (kunstadviseur van het CBK) en Nicoline Wijnja (coördinator Kunst op Straat van het CBK).

Aan het kunstwerk werkten mee: Sandra Blekemolen, Dennis Boxum / Tekstbox, Arjan Braaksma / Burobraak Amsterdam, Boudewijn Corbach, Het Groninger Forum, Arvid Klijzing / Studio Boterdiep, Koen de Koning / Last Tuesday, Marketing Groningen, Stadsdichter Stefan Nieuwenhuis / Buro 05, OOG TV, toenmalig burgemeester Peter Rehwinkel, Jim Rotteveel, Koninklijke Tichelaar Makkum en Bert Wagendorp.