second thought – Giny Vos (2008)

Kunstenaar Giny Vos heeft in opdracht van het CBK Groningen een nieuwe-media-kunstwerk gemaakt onder het Stadsbalkon, het plein voor het Centraal Station in Groningen. De titel van het kunstwerk is Second Thought

Bij haar bezoek aan de fietsenstalling werd de aandacht van de kunstenaar vooral getrokken door de grote ronde gaten in het dak. Ze geven allemaal een ander beeld van het station boven de grond, maar vaak vanuit een vreemd perspectief. Bovendien werd Giny Vos gegrepen door het heftige meningsverschil dat het Stadsbalkon en het station met elkaar lijken te hebben. Aan de ene kant geeft het plein het monumentale station nieuwe allure maar het onttrekt ook een deel van het station aan het zicht.

Sneeuwbol

Boven de rotonde in de stalling ontwierp Giny Vos een omgekeerde sneeuwbol met een sprookjesachtig beeld van het station dat onderstreept hoe het ooit was. Zo nu en dan verandert het station in een schaduw van zichzelf alsof de kunstenaar ook de keerzijde van de komst van het Stadsbalkon wil laten zien. Het werk voegt een bijzonder element toe aan de wereld van de komende en gaande reiziger dat iedere keer opnieuw verrast! Het kunstwerk zal minimaal vijf jaar op deze plaats blijven functioneren.

Het stationsplein in Groningen is ingrijpend vernieuwd. Door het zwevende karakter heeft het ontwerp de naam Stadsbalkon gekregen. Dit nieuwe plein was onderdeel van een groter geheel om de verkeerssituatie rondom het station te verbeteren. Architectenbureau KCAP uit Rotterdam ontwierp het nieuwe plein met een stalling voor 4.000 fietsen eronder.

Fietsenstalling

Het Stadsbalkon maakt een einde aan de chaos van fietsen die jarenlang het voorplein van het station bepaalde. Het bijzondere aan de fietsenstalling onder het Stadsbalkon is het centrale fietspad dat van oost naar west door het stationsgebied loopt. In het centrum van de stalling doorkruist het fietspad de looproute die via trappen naar de uitgang leidt. Precies op deze plek splitst het fietspad zich om een rotonde die vooral bedoeld is als snelheidsremmer. Deze rotonde is het centrum van de stalling. Dit is ook de plaats van Second Thought.