KAPKAR / CDH-2P2 – Frank Havermans (2012)

Op initiatief van bewoners in de Groninger wijk Corpus den Hoorn ontwierp kunstenaar Frank Havermans een bijzondere ontmoetingsplek annex kunstwerk langs de Hoornsedijk, tevens onderdeel van het Pieterpad. Om elkaar te ontmoeten, te praten en van het uitzicht te genieten…

Havermans liet zich voor zijn kunstwerk inspireren door de verschillende gebruikers van deze plek. Hij zag dat veel mensen elkaar daar passeren en langs elkaar heen bewegen. Met zijn object wil Havermans juist de bewoners, maar ook de langslopende Pieterpadwandelaars en anderen even tot stilstand brengen en toevallige ontmoetingen mogelijk maken. Het resultaat: een ‘praathuis’. Havermans: “Praathuizen zijn in de loop van de tijd langzaam verdwenen. Toch is even een praatje maken met onbekenden naast onze moderne communicatietechnieken een oerbehoefte die nooit zal verdwijnen. Ik probeer met dit praathuisje deze traditie te herstellen.”

Praathuis

Het kunstwerk annex ontmoetingsplaats biedt meerdere mogelijkheden, onderaan kunt u op de bankjes zitten; via de omhoogstekende schacht loopt u naar het praathuisje waar u een prachtig uitzicht over het Noord-Willemskanaal achter de dijk heeft. Goed te zien is dat Havermans met zijn ‘praathuis’ verwijst naar de robuuste vormen en materialen in de scheepvaart, elementen die in de directe omgeving ook zijn terug te vinden. Zo heeft het kunstwerk iets weg van een stuurhut van de schepen in het Noord-Willemskanaal. Ook het materiaal van het kunstwerk heeft een stoere uitstraling die past bij de omgeving: het onderste deel is gemaakt van beton, het bovengelegen ‘praathuis’ is gemaakt van ruw staal.

Eindfase

Het eerste initiatief voor dit kunstwerk komt door een wens van de wijkbewoners, zij wilden graag meer kunst in hun wijk. Het wijkteam Nieuw Lokaal Akkoord* heeft deze wens met de wijkbewoners opgepakt en contact gezocht met het CBK. Wij hebben op onze beurt de opdracht omarmd en begeleidden deze samen met enkele wijkbewoners die in de kunstcommissie zaten.

* Nieuwe Lokaal Akkoord is een samenwerkingsverband van de Gemeente Groningen en de woningbouwcorporaties.

Kunstcommissie

De kunstcommissie bestond uit Maria Beekman, Greet Ypema, Heleen van Wageningen, Cathrie de Haan (bewoners Corpus den Hoorn), Kees van Bohemen (landschapsarchitect), Mari Boeijen (kunstadviseur van het CBK) en Nicoline Wijnja (coördinator Kunst op Straat van het CBK). Marieke Zomer was namens het Nieuw Lokaal Akkoord bij de vergaderingen aanwezig.