Open oproep Residentie Re-creatie #2

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds

In 2021 bieden het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds opnieuw vier werkperioden aan in de artist-in-residence Re-creatie bij zorgorganisatie Reinaerde. Ontwerpers en kunstenaars met een interesse voor projecten in een maatschappelijke context kunnen tijdens de werkperiode een project ontwikkelen dat het instellingsterrein De Heygraeff meer verbindt met de (recreatieve) omgeving. De fondsen roepen ontwerpers en kunstenaars op om hiervoor uiterlijk maandag 31 augustus 2020 een voorstel in te dienen. Kijk op de website van het Stimuleringsfonds voor meer informatie.

Prijsvraag

Fondation Villa Seurat 

Omdat de omstandigheden die ontstaan zijn door het coronavirus buitengewoon zijn en omdat veel kunstenaars zich daardoor in een onzekere situatie bevinden en van dag tot dag leven heeft de Fondation Villa Seurat in Parijs besloten een prijsvraag voor projecten te organiseren. De oproep is bedoeld voor beeldend kunstenaars vanuit de hele wereld werkend in elk medium. Er zijn vijf prijzen van 2.000 euro voor werken die speciaal voor dit project zijn gemaakt. Het thema is Nature re- asserts itself. De winnende werken worden van 2-14 november geëxposeerd in Parijs. De kunstenaar is zelf verantwoordelijk voor het transport van het werk naar Parijs. Een jury bestaande uit mensen uit de kunstwereld maakt de selectie. Aanmelden is gratis. Deadline: 31 augustus 2020. Meer weten? Kijk op http://fondationvillaseurat.org/en/calls-for-projects/ 

Wedstrijd: ontwerp een poster over vrede 

VN in samenwerking met Artvive

De Verenigde Naties viert dit jaar haar 75-jarig bestaan. Om dit te vieren organiseert de VN samen met Artivive een wedstrijd voor kunstenaars om een poster over vrede stichten en vrede bouwen te ontwerpen waarin ook augmented reality gebruikt wordt. Bij augmented reality wordt er een digitale laag toegevoegd aan fysiek beeld. Iedereen met een smart phone kan toegang krijgen tot deze digitale laag. Artivive is een gratis app waarmee dit gerealiseerd kan worden. De leidende thema’s zijn: Futuring Peace, Bringing together those who have been fighting en Creating a bridge across people in conflict zones. Kunstenaars worden uitgenodigd deze thema’s te interpreteren en hun eigen visie te geven over wat vrede betekent in het licht van de geschiedenis en activiteiten van de Verenigde Naties. Een internationale jury zal de tien beste posters selecteren. Deze posters zullen gedrukt worden en een jaar lang tentoongesteld worden in het secretariaat van de Verenigde Naties in New York. Ze zullen ook online te zien zijn op de website van Artivive. En er zal verslag van het event worden gedaan op de website en sociale media kanalen van de VN in de zes officiële talen. Deadline 31 juli 2020. Meer informatie vind je hier.

Hendrik de Vriesstipendium

Gemeente Groningen

Jonge, talentvolle Groninger kunstenaars en kunstenaarscollectieven maken kans op de Hendrik de Vriesstipendia van de gemeente Groningen. Ieder jaar wordt een stipendium voor literatuur én beeldende kunst uitgereikt. Het stipendium is een beurs van € 6.000,- voor het produceren en presenteren van een kunstwerk. Voor de literaire beurs is dit inclusief € 2.500,- voor een boekuitgave bij Uitgeverij Passage maar je kunt ook een plan voor spoken word, motion comic of digitaal feuilleton indienen. Meer informatie over het Hendrik de Vriesstipendium vind je hier.

Op donderdag 25 juni is er om 17.00 uur een kick-off bijeenkomst in het CBK waarin je alles komt te weten over het stipendium. Oud-winnaars vertellen daarnaast over hun ervaringen. Je hoort de do’s en don’ts en andere informatie die kan bijdragen aan het indienen van een goed werkplan. Meld je voor 25 juni, 12.00 uur aan door te mailen naar diane.brouns@groningen.nl.

Aesthetica Art Prize 2021

Aesthetica Magazine

Zowel gevestigde als jonge kunstenaars kunnen zich inschrijven voor de Aesthetica Art Prize 2021. De inschrijving is open voor werk uit elk genre en met elk thema maar er gaat speciale aandacht uit naar werken die reflecteren op onze veranderende wereld. De hoofdprijs is 5.000 pond én er is een speciale prijs voor studenten en kunstenaars die maximaal 2 jaar zijn afgestudeerd van 1.000 pond. Er is ook een expositie aan de prijs verbonden met alle kunstenaars van de long- en shortlist. Is dit iets voor jou? Kijk hier voor meer info. De deadline voor inschrijving is 31 augustus 2020.

Oproep De Zaak Nu

De Zaak Nu

De Zaak Nu vertegenwoordigt alle zogenaamde presentatie- en postacademische instellingen voor beeldende kunst in Nederland, dat wil zeggen die organisaties en instellingen voor wie de presentatie en productie van hedendaagse kunst prioriteit is (en niet collectievorming of verkoop, bijv.). Ook kunstenaarsinitiatieven behoren voor De Zaak Nu tot deze groep. Het gaat om onafhankelijke ruimtes waar kunst centraal staat.

De Zaak Nu heeft samen met de BKNL partners een duidelijke brief naar de minister gestuurd waarin we haar danken voor de inspanningen die zij heeft verricht maar waarin we ook zeker onze zorgen met haar delen. Dinsdag 28 april zal het kabinet beslissen over de verdeling van deze additionele  € 300 miljoen die minister Van Engelshoven beschikbaar heeft weten te stellen voor de Culturele Sector.

OPROEP

Naast de vervelende en zorgwekkende effecten van deze pandemie, zijn er in dit tijdperk ook hele mooie initiatieven ontstaan en het lijkt ons goed als we juist de kracht van onze sector benadrukken en dit onder de aandacht van de media weten te brengen.

We zijn op zoek naar (voorbeeld)projecten die inspireren, aanzetten tot een andere denk- en werkwijze of aanzetten tot nog meer mooie, nieuwe projecten. Je kunt deze nieuwe projecten delen met de bestuursleden Nathalie Hartjes nathalie@thisismama.nl en Freek Lomme freek@onomatopee.net. Op basis van de binnengekomen voorbeelden ontwikkelen zij een strategie om de creativiteit van onze sector zichtbaar te maken aan pers en publiek. Dit bericht kan uiteraard ook door de leden zelf breed onder de aandacht gebracht worden.