Art for Atmosphere is op zoek naar kunstenaars

Art for Atmosphere

Art for Atmosphere wil kunstenaars een platform bieden om als gemeenschap van kunstenaars en artiesten een krachtig geluid te laten horen. Doel van het platform is om kunstenaars die zich met klimaatverandering bezighouden en zijn gevestigd in Groningen, Friesland, Drenthe en Ost-Friesland (Duitsland), over grenzen heen met elkaar in contact te brengen en een platform te vormen waarop deze ontwikkelingen en de rol van de kunsten besproken kunnen worden. Neem voor meer informatie contact met op met Sam Sportel, s.l.sportel@pl.hanze.nl.

Art for Atmosphere is een project van Hanzehogeschool Groningen en Ländliche Akademie Krummhörn.

Design challenge Onze Energie, Ons Landschap

Kunstloc Brabant

Hoe kunnen we een geluidswerend ontwerp maken, waarbij energieopwekking wordt gekoppeld aan de omringende natuur en ook de verbeelding wordt aangesproken? De opdracht is een stimulans voor het verbindend ontwerpen waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen ruimtelijke kwaliteit, energieopwekking en natuur- en landschapsverbetering. Ontwerpteams worden met deze opdracht uitgedaagd om oplossingen te bedenken die specifiek voor het snelweglandschap van de A67 of elders in Nederland toegepast kunnen worden.  Gevraagd is vernieuwingszin, creativiteit en de kracht tot verbeelden.

Professionals vanuit de kennisvelden architectonisch ontwerp, landschapsontwerp, beeldende kunst en vormgeving en social design, hernieuwbare energie kunnen zich in teamverband aanmelden. Elk team bestaat uit twee tot maximaal vier personen, die elkaar qua expertise aanvullen zodat het goed mogelijk is tot een uitwerking te komen van de visie. Aanmelden kan t/m 3 januari 2020. Kijk voor meer info op de website van Kunstloc Brabant.

Prix de Rome Beeldende Kunst

Prix de Rome

Op 5 januari 2021 start de nieuwe ronde van de Prix de Rome, dé stimuleringsprijs voor talentvolle kunstenaars onder de 40 jaar. Kunstenaars uit Nederland die aan de voorwaarden voldoen kunnen zich vanaf dat moment aanmelden via een open call. Een internationale jury selecteert uit deze aanmeldingen een shortlist en een winnaar, die een bedrag van 40.000 euro  krijgt. Houd de website van Prix de Rome in de gaten.

Oproep: Kunstsalon IJL

Galerie Noord

Wakkert het virus de creativiteit aan of werkt het juist verlammend? Komen er concrete beelden op of leidt de ongrijpbaarheid juist tot abstractie? Wordt er urgentie ervaren of ontbreekt juist elk perspectief? Hoe ijl is de sfeer?

Galerie Noord roept roept professionele kunstenaars uit Nederland op deel te nemen aan Kunstsalon IJL. Het werk waarmee je kunt meedoen dient gemaakt te zijn na 27 februari 2020, de dag waarop in Nederland voor het eerst iemand positief is getest op corona. Het werk mag maximaal 1 bij 1 bij 1 meter zijn en aansluiten bij het thema. Meedoen? Schrijf je voor 20 december in. Meer over Kunstsalon IJL vind je op de website van Galerie Noord.

Open Call AIR Binnenland

Artist in Residence Witte Rook

Artist in Residence Witte Rook in Breda biedt residencies voor kunstenaars tot vijf jaar na afstuderen. De residency AIR binnenland is een werkperiode van drie weken om je praktijk te verdiepen en te verbreden. De residentie is bedoeld voor experiment met nieuwe presentatievormen, het vervaardigen van nieuw werk of het uitwerken van een specifiek project. In drie weken ga je aan het werk waarbij je in het laatste weekend, met vrijdagavond als openingsmoment, je resultaten presenteert. Witte Rook ondersteunt je door het aanbieden van curatoriële ondersteuning, een online publicatie en de mogelijkheid om te discussiëren over je praktijk, ervaringen en voor andere vragen.

Ben jij een kunstenaar die zich richt op – experimenteel- onderzoek, heb je affiniteit met schrijven over je werk en ben je op zoek naar nieuwe presentatievormen? Meld je dan aan. Kijk voor meer informatie op de website van Witte Rook.

Oproep De Zaak Nu

De Zaak Nu

De Zaak Nu vertegenwoordigt alle zogenaamde presentatie- en postacademische instellingen voor beeldende kunst in Nederland, dat wil zeggen die organisaties en instellingen voor wie de presentatie en productie van hedendaagse kunst prioriteit is (en niet collectievorming of verkoop, bijv.). Ook kunstenaarsinitiatieven behoren voor De Zaak Nu tot deze groep. Het gaat om onafhankelijke ruimtes waar kunst centraal staat.

De Zaak Nu heeft samen met de BKNL partners een duidelijke brief naar de minister gestuurd waarin we haar danken voor de inspanningen die zij heeft verricht maar waarin we ook zeker onze zorgen met haar delen. Dinsdag 28 april zal het kabinet beslissen over de verdeling van deze additionele  € 300 miljoen die minister Van Engelshoven beschikbaar heeft weten te stellen voor de Culturele Sector.

OPROEP

Naast de vervelende en zorgwekkende effecten van deze pandemie, zijn er in dit tijdperk ook hele mooie initiatieven ontstaan en het lijkt ons goed als we juist de kracht van onze sector benadrukken en dit onder de aandacht van de media weten te brengen.

We zijn op zoek naar (voorbeeld)projecten die inspireren, aanzetten tot een andere denk- en werkwijze of aanzetten tot nog meer mooie, nieuwe projecten. Je kunt deze nieuwe projecten delen met de bestuursleden Nathalie Hartjes nathalie@thisismama.nl en Freek Lomme freek@onomatopee.net. Op basis van de binnengekomen voorbeelden ontwikkelen zij een strategie om de creativiteit van onze sector zichtbaar te maken aan pers en publiek. Dit bericht kan uiteraard ook door de leden zelf breed onder de aandacht gebracht worden.