Tijdelijk kunstwerk voor WinterCity (2007), Grote Markt

Opdrachtgever: Winter City Groningen

Van 9 december tot en met 5 januari 2008 was op de Grote Markt in Groningen een kunstwerk van Rosa van der Kamp te zien. Het heet Een tocht door ijskoud Groningen. Het kunstwerk is onderdeel van Winter City. Het CBK, Kunst op Maat, heeft kunstenares Rosa van der Kamp en de opdrachtgever Wintercity ondersteund bij het werkproces rond Een tocht door ijskoud Groningen.

Groningen is een kunststad met veel jong talent. Kunst verfraait niet alleen maar het verbindt ook mensen en omgeving met elkaar. Dit maakt de stad aantrekkelijk. Daarom heeft Winter City kunstenares Rosa van der Kamp opdracht gegeven om een aantal doeken te ontwerpen met het thema winter en stad. Wintercity is meer dan een tijdelijke ijsbaan op de Grote Markt het biedt een zeer uitgebreide programmering voor jong en oud, warme winterpot en drank in het IJscafé en natuurlijk de nodige ijspret!

Langs de noordkant van het oude stadhuis laat de bezoeker zich gemakkelijk verleiden om binnen te treden in de wereld van de kunstenares. Via de blauwe ijsbaan, die de acht werken verbind wordt de voorbijganger een tocht aangeboden die begint bij de synagoge, vervolgens langs de twee watertorens van Groningen die in het werk een nieuwe plaats hebben gekregen op de Grote Markt. De korenbeurs is een plat vlak geworden dat voor de Der Aa-kerk geplakt lijkt te zijn. Aan het einde van de tocht zal de oplettende Groninger het gebouw van het UMCG herkennen aan de vier torens.

Rosa van der Kamp woont zes jaar in Groningen en heeft zich met dit kunstwerk duidelijk laten inspireren door de architectuur in haar stad. Rosa heeft de gebouwen op een collageachtige manier een plek gegeven waardoor het lijkt alsof ze loskomen van de achtergrond. Rosa speelt met herkenbare vormen en de vervreemding daarvan.