Ontwikkeltrajecten

Als je van de kunstacademie komt, zit je misschien nog vol vragen en ben je op zoek naar ervaring. Of als je al even bezig bent, loop je tegen ‘problemen’ aan. Om je bij je beroepspraktijk te ondersteunen, organiseren we ontwikkeltrajecten.

Masterclass 2016 – Made in Grunn

Suiker en zout zijn fijne smaakmakers, maar deze grondstoffen bieden meer mogelijkheden. In Made in Grunn deden ontwerpers uitgebreid onderzoek naar deze Groningse grondstoffen. Hun onderzoeken en bevindingen waren gedurende het project te volgen. Het programma bestond uit een presentatie van nieuw werk van de designers Atelier NL, Arne Hendriks en Karlijn Souren, een expositie van kunstwerken op basis van suiker en zout, een Suiker & Zoutfeest en een presentatie tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Deelnemende designers: Elise van Beurden, Randy Jansen, Emma van der Leest, Karlijn Sibbel en Liza Verhoeven.

Made in Grunn werd mede ondersteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Groningen, Zechstein en AkzoNobel. Sponsoren: de Suikerunie, Stee in Stad en RWIN Showtechniek. Het project kwam tot stand in samenwerking met MBO Terra, de Wolkenfabriek en ID3. Mediapartner van Made in Grunn was DUDE.

Masterclass 2015 – Made in Knoal

Wat kun je met aardappel, hennep en saffraan ontwerpen? In de masterclass Made in Knoal  gingen 6 startende ontwerpers – Nina van Bart, Gerard Jasperse, Siem Lenders, Anne Pabon, Enzo Pérès Labourdette en Nienke Voorintholt – deze uitdaging aan. Onder leiding van ervaren ontwerpers en in samenwerking met boeren uit de Semslinieregio probeerden zij binnen een masterclass van 6 weken nieuwe producten van deze lokale grondstoffen te maken. Het hele proces van idee tot uitvoering was te volgen van 3 september t/m 11 oktober 2015 in het designlab aan de Handelsstraat 58 in Stadskanaal. Eerder gingen de masters binnen dit project dezelfde uitdaging aan: Christien Meindertsma maakte een product met hennep, Foodcurators Lucas Mullié & Digna Kosse gingen aan de slag met saffraan en Tjeerd Veenhoven dook in de aardappels. Hun werken waren ook te zien op deze locatie tijdens Made in Knoal. Meindertsma, Mullié & Kosse en Veenhoven begeleidden bovendien de 6 starters. Na afloop van Made in Knoal waren de resultaten ook te zien in het Van Abbemuseum op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Made in Knoal was onderdeel van Kunst langs de linie een manifestatie vanwege het 250-jarig bestaan van het (kanaal) Stadskanaal en de 400e verjaardag van de Semslinie, grens tussen Groningen en Drenthe en werd samen met de Stichting 250/400 georganiseerd. Aan het project werkten de agrarische ondernemers ’t Kompas in Valthermond (aardappel), HempFlax in Nieuwe Pekela (hennep) en Maatschap Schipper-Elberse in Nieuw-Buinen (saffraan) mee. Familie Bolderdijk stelde het pand aan Handelsstraat 58 beschikbaar. Het project werd financieel mede mogelijk gemaakt door Het Stimuleringsfonds en Stichting 250/400. Noorderbreedte was mediapartner.

Masterclass 2013 – Time Shift Festival

De masterclass die we in 2013 organiseerden was gekoppeld aan het Time Shift Festival. Een eenmalig en uniek festival in Groningen waarbij tal van culturele instellingen samenwerkten. Zeven startende kunstenaars – Albert Hofman, Marcel Imthorn, Maud van Maarseveen, Bert Scholten, Natasha Taylor, Jos Volkers en Eva Weerts – werkten aan een geluidskunstwerk die ze tijdens dit festival presenteerden. Zij realiseerden een kunstwerk speciaal voor en in de oude graansilo EMG aan de Noordzijde van het Eemskanaal in de stad. Deze silo was ooit symbool voor de florerende Groninger graanmarkt midden vorige eeuw, maar is sinds 2005 niet meer in gebruik. Door middel van geluid lieten de kunstenaars bezoekers het gebouw beleven en boden daarmee een unieke ervaring. Kunstenaar Edwin van der Heide, internationaal bekend om zijn imposante geluids- en lichtinstallaties, gaf de masterclass samen met ontwerper Sara Kolster.

Masterclass 2011 – De maatschappelijke rol van de kunstenaar

In 2011 hebben we de masterclass gekoppeld aan een actueel thema: de maatschappelijke rol van de kunstenaar. Hoe gaat deze om met de wensen van de bewoners?  Aan de deelnemers aan de masterclass – Marleen Andela, Yvonne Blaauw, Deva Boersema, Phebe Lilian, Jenna Postma, Wouter Sibum, Anne Varekamp, Tim Vinke en Lena van der Wal – werd gevraagd een kunstwerk te ontwerpen dat raakvlakken heeft met kunst en architectuur. Dit omdat de Groninger wijk Corpus den Hoorn, in het bijzonder het zuidwestkwadrant, in architectonisch opzicht, zeer veranderd is door de wijkvernieuwing. De voorkeur ging uit naar een kunstwerk met een functioneel karakter, denk hierbij bijvoorbeeld aan een verblijfs- en/of ontmoetingsplek. Belangrijk is dat het kunstwerk ruimtelijk en sociaal is ingebed in haar directe omgeving en uitnodigt tot interactie. Van de deelnemers werd verwacht dat zij hun deskundigheid ten dienste van de wijk stelden en het kunstwerk geïnspireerd is op resultaten van onderzoek onder bewoners in de wijk. Het kunstwerk moet geplaatst worden in het zuidwestkwadrant. Uit de masterclass 2011 is uit negen schetsontwerpen gekozen voor die van Lena van der Wal. De masters waren kunstenaar Frank Havermans en Anne Nigten, Lector Popcultuur, Duurzaamheid en Innovatie aan de Hanzehogeschool.