Bewezen Talentregeling Gemeente Groningen

In 2021 start de gemeente met een bewezen talentregeling voor instellingen en organisaties van talentvolle kunstenaars / makers. Deze subsidie maakt het mogelijk om activiteiten en / of producties te maken. En om cultureel ondernemerschap in de praktijk te brengen en te werken aan zichtbaarheid van de organisatie en daarmee de kansen op een beroepspraktijk te vergroten. Voor de regeling is maximaal € 80.000 per aanvraag voor 2 jaar beschikbaar.

Aanvragen? Je kunt je aanvraag vanaf 23 november tot 7 december 9.00 uur indienen via de website van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders stelt op 16 februari 2021 vast welke aanvraag gehonoreerd wordt. De regeling gaat in per 1 maart 2021.

BK-informatie biedt abonnees korting op beroepsverzekeringen voor beeldend kunstenaars

Als kunstenaar ben je zelfstandig ondernemer die naast het maken en verkopen van zijn of haar werk ook te maken krijgt met zaken als verzekeringen. Tegen een zeer gunstig tarief biedt BK-informatie in samenwerking met BB Assurantie Service drie beroepsverzekeringen die zijn samengesteld speciaal voor beeldend kunstenaars. Kijk op de website voor meer informatie.

Corona en cultuursector

Als je als cultureel ondernemer getroffen bent door het coronavirus zijn er verschillende regelingen beschikbaar om je te ondersteunen in deze lastige periode. Ben je zzp’er of zelfstandig ondernemer? En heb je door de maatregelen tegen het coronavirus financiële problemen? Dan kom je misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand en kun je de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO) aanvragen. Maar er zijn nog meer regelingen. Ook zijn er verschillende meldpunten in het leven geroepen om de schade van de culturele sector in beeld te brengen. Meld vooral jouw schade. Kijk voor meer info op https://www.kunstencultuur.nl/fondsen/corona-en-cultuursector

KVK Coronaloket

Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen er zijn. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur voor al je ondernemers­vragen. Op de kantoren is geen fysiek loket aanwezig.

TOZO: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Lees meer op de website van de rijksoverheid.

TOGS: Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren

Eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. Vanaf 15 april word deze lijst uitgebreid met o.a. kunstuitleencentra en fotografen, helaas nog steeds niet voor beeldend kunstenaars. Meer info vind je hier.