Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 van start

De oproep voor de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2020 is gestart. Kunstcritici tot 35 jaar kunnen tot 1 september inzenden in de categorieën Essay en Recensie. De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek geeft jonge kunstcritici en essayisten uit het Nederlands-Vlaams taalgebied een extra duwtje in de rug, als stimulans voor een professionele carrière. Naast een geldprijs van 3.000 euro en persoonlijke begeleiding door een mentor zijn diverse schrijfopdrachten te winnen. Kijk voor meer info op de website van Jonge Kunstkritiek.

Als startschot is een artikel verschenen op de websites van De Groene Amsterdammer en KNACK, waarin hoogleraar cultuursociologie Pascal Gielen stilstaat bij kunst en cultuur tijdens de coronacrisis. Jonge critici en essayisten worden aangemoedigd na te denken over de gevolgen van de crisis en de toekomst van de culturele sector.

Culturele instellingen gaan vanaf 1 juni weer open

BK-informatie biedt abonnees korting op beroepsverzekeringen voor beeldend kunstenaars

Als kunstenaar ben je zelfstandig ondernemer die naast het maken en verkopen van zijn of haar werk ook te maken krijgt met zaken als verzekeringen. Tegen een zeer gunstig tarief biedt BK-informatie in samenwerking met BB Assurantie Service drie beroepsverzekeringen die zijn samengesteld speciaal voor beeldend kunstenaars. Kijk op de website voor meer informatie.

Nieuw: regeling Kunstpodia van het Mondriaanfonds

Heb je plannen voor activiteiten gericht op presentatie, experiment, opinie en debat? Dan is de Bijdrage Programma’s Kunstpodia van het Mondriaanfonds misschien iets voor jou. Deadline voor het indienen van een aanvraag is 6 juli 2020 Om maandag 18 mei is er een online bijeenkomst. Klik hier voor meer informatie.

Corona en cultuursector

Als je als cultureel ondernemer getroffen bent door het coronavirus zijn er verschillende regelingen beschikbaar om je te ondersteunen in deze lastige periode. Ben je zzp’er of zelfstandig ondernemer? En heb je door de maatregelen tegen het coronavirus financiële problemen? Dan kom je misschien in aanmerking voor bijzondere bijstand en kun je de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO) aanvragen. Maar er zijn nog meer regelingen. Ook zijn er verschillende meldpunten in het leven geroepen om de schade van de culturele sector in beeld te brengen. Meld vooral jouw schade. Kijk voor meer info op https://www.kunstencultuur.nl/fondsen/corona-en-cultuursector

KVK Coronaloket

Bekijk hier wat je kunt doen en welke regelingen er zijn. Het KVK Coronaloket is telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur voor al je ondernemers­vragen. Op de kantoren is geen fysiek loket aanwezig.

TOZO: Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De regeling is voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als het inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. En in een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Lees meer op de website van de rijksoverheid.

TOGS: Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren

Eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto waarmee ondernemers hun vaste lasten kunnen betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. De tegemoetkoming is voor die ondernemers waarvan de hoofdactiviteit overeenkomt met een van de vastgestelde SBI-codes. Vanaf 15 april word deze lijst uitgebreid met o.a. kunstuitleencentra en fotografen, helaas nog steeds niet voor beeldend kunstenaars. Meer info vind je hier.