Joyce Zwerver en Anna Dijk winnen Hendrik de Vriesstipendium

Winnaars kunnen plan waarmaken

Joyce Zwerver en Anna Dijk hebben het prestigieuze Hendrik de Vriesstipendium voor respectievelijk Beeldende Kunst en Literatuur 2020 gewonnen. Dit maakte Paul de Rook, wethouder Cultuur van de gemeente Groningen, op zaterdag 12 december bekend tijdens de livestream van talentevent Wildvang vanuit het CBK. Het stipendium is een jaarlijkse terugkerende aanmoedigingsprijs voor jonge, professionele, talentvolle Groninger kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro, waarmee zij hun ingediende plannen kunnen realiseren. Bekijk hier de uitzending terug.

Naast het stipendium maakten alle genomineerden voor het Hendrik de Vriesstipendium ook kans op een publieksprijs van 1.000 euro. De meeste stemmen gingen naar Jui-Tsz Shiu. Zij kan de prijs gebruiken voor de ontwikkeling van haar carrière.

Een jury koos uit de in totaal vierentwintig inzendingen voor Beeldende kunst drie genomineerden: Jui-Tsz Shiu, Marnix Sixma en Joyce Zwerver. En uit de in totaal negen aanmeldingen voor Literatuur vier genomineerden: Sander Blom, Anna Dijk, Marcelo Agustin Martinez en Yvonne Zeegers. De jury adviseerde het college van B&W twee van hen tot winnaar te benoemen. De jury zegt over de winnaars:

Joyce Zwerver (Beeldende kunst)

Joyce Zwerver heeft een zorgvuldig plan, mede ontstaan als reactie op onvoorziene omstandigheden. Doordacht, en toch open genoeg om ons heel nieuwsgierig te maken. De jury vindt het indrukwekkend en inspirerend hoe enthousiasme, gedegenheid én gelegenheid samen komen in deze aanvraag. We weten nog niet waar ze met dit project op uit zal komen. We weten wel dat we reikhalzend en met vertrouwen uitkijken naar het resultaat.

Anna Dijk (Literatuur)

Het werk van Anna Dijk is verhalend, krachtig en persoonlijk. De taal heeft intensiteit en zoekt hier en daar het dromerige, magisch realistische op. Een aanvraag waar het stipendium voor gemaakt is: jong talent met veel verwondering en een ambitieus, doortimmerd plan waar de zin om aan de slag te gaan vanaf spettert. Van een paar losse podcasts naar een serie van vier op elkaar voortbouwende afleveringen is een grote stap, maar de jury is unaniem overtuigd: ze kan het.

 

Eerder en recent werk van alle genomineerden zie je t/m 9 januari 2021 in de tentoonstelling Talenten van het Hendrik de Vriesstipendium. Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12 -17 uur