Het nieuwste beeld van Groningen, de Figuurtoren, is onthuld!

25-05-2019

Acht meter hoge sculptuur in de Oosterparkwijk

Op zaterdag 25 mei is De Figuurtoren, het nieuwe kunstwerk van Groningen, onthuld. De acht meter hoge sculptuur die bij de nieuwe vijver aan de Piet Fransenlaan staat, is gemaakt door Elisabet Stienstra. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren, die naar boven toe steeds kleiner worden. Met twee halve cirkels en blokken heeft de kunstenaar een zitplek aan de voet van de sculptuur gecreƫerd.

 

Tijdens een feestelijke middag voor en met bewoners uit de Oosterparkwijk is het kunstwerk onthuld door wethouder Carine Bloemhoff, de kunstenares en de aanwezige kinderen. Een koor met buurtbewoners zongen o.a. het Oosterparklied dat speciaal voor deze gelegenheid was geschreven door Frank den Hollander. Ook trad circus Santelli op en konden de kinderen punten scoren met voetballen.

 

De Figuurtoren

In haar kunstwerk heeft Elisabet Stienstra de geschiedenis van dit deel van de Oosterparkwijk verwerkt. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis. Elf staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond. Ook het materiaal is een verwijzing: Het kunstwerk is vervaardigd uit lichtgrijs graniet, deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk.

 

Het maakproces van De Figuurtoren is ook onderdeel van de tentoonstelling The Female Presence, die t/m 6 juli is te zien in het CBK Groningen. Zie voor meer informatie www.cbkgroningen.nl.