De Figuurtoren is onthuld

Nieuw kunstwerk voor de Oosterparkwijk

Zaterdag 25 mei is het nieuwe kunstwerk in de Oosterparkwijk onthuld. In opdracht van het CBK maakte Elisabet Stienstra De Figuurtoren. Het kunstwerk werd onthuld door de kunstenaar, wijkwethouder Carine Bloemhoff en de aanwezige kinderen. Er waren optredens van Circus Santelli en het gelegenheidskoor met inwoners uit de wijk bracht het Oosterparklied ten gehore.

Opeenstapeling van mensfiguren

De Figuurtoren is een acht meter hoge sculptuur bij de nieuwe vijver aan de Piet Fransenlaan. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren die naar boven toe steeds kleiner worden. Met twee halve cirkels en blokken creëert Stienstra een zitplek aan de voet van de sculptuur.

In haar kunstwerk verwerkt Stienstra de geschiedenis van dit deel van de wijk. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis. Elf staat ook symbool voor de voetbalgeschiedenis, net als de bal in het kunstwerk. Het is een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond.

Het materiaal is een verwijzing naar de wijk. Stienstra vervaardigt het kunstwerk uit lichtgrijs graniet, dat de favoriete steensoort was van beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. De stenen waarmee de cirkels onder het beeld worden opgebouwd, verwijzen naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk.

Tentoonstelling The Female Presence

In de tentoonstelling The Female Presence zie je hoe De Figuurtoren tot stand is gekomen. Daarnaast wordt het autonome werk van Elisabet Stienstra getoond. Het is een unieke verzameling vrouwbeelden die nog nooit in deze samenstelling is gepresenteerd. Ook is een volledig nieuw werk van Stienstra te zien. The Female Presence is te zien t/m 6 juli 2019 in het CBK. Het is de eerste solotentoonstelling van de kunstenaar in haar geboorteregio en komt tot stand met bruiklenen uit museale en private collecties.

Elisabet Stienstra

Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) keert met dit werk na 30 jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Haar werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Centro Arte Comtemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties.

.