CBK en NP3 lanceren interactieve kunstmanifestatie op Grote Markt Groningen

29-05-2018

Van wie is de Grote Markt in Groningen?

Van 31 mei t/m 9 juni vindt op de Grote Markt in Groningen een nieuwe kunstmanifestatie plaats: MARKER. De manifestatie is een initiatief van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en NP3, kunstplateau voor hedendaagse kunst. Met de Grote Markt als inspiratiebron ontwikkelen zes kunstenaars kunstwerken die inspelen op het gebruik en de beleving van dit plein. Ruben Boxman, Henri van Hoeve, Sarah Janssen, Lee McDonald, Bert Scholten en Albert Westerhoff realiseren een uniek kunstwerk dat de interactie aangaat met de omgeving en het publiek actief betrekt. Met MARKER transformeren het CBK en NP3 de Grote Markt tot een nieuw podium voor hedendaagse kunst in Groningen. Bewoners en bezoekers worden uitgedaagd met een frisse en kritische blik naar de publieke ruimte te kijken. MARKER opent donderdag 31 mei om 19.30 uur, van 1 t/m 9 juni is de manifestatie dagelijks vrij toegankelijk van 10 tot 22 uur, zie ook www.marker.events.

Proef het cultureel erfgoed van de Grote Markt, zie bekende Groningers weer tot leven komen en maak deel uit van het onderzoek naar privacy in de openbare ruimte. Verander je blik op de stad door naar grote hoogtes te klimmen en zet de binnenstad letterlijk en figuurlijk in beweging. Sluit MARKER af door iedereen te verrassen met een eigen geluidsperformance, live op de Grote Markt. Door middel van een open call konden kunstenaars, architecten en ontwerpers zich aanmelden voor MARKER. Uit ruim veertig aanmeldingen zijn zes kunstenaars geselecteerd op basis van artistieke kwaliteit, de uitvoerbaarheid van hun plannen en het interactieve element in hun voorstellen. Tijdens de voorbereidingen voor de manifestatie op de Grote Markt worden de kunstenaars begeleid op zakelijk en inhoudelijk vlak door het CBK en NP3.

Beleving Grote Markt

In Groningen is veel aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Alle vernieuwingen in de binnenstad leiden ook tot een andere beleving van de Grote Markt. Het stadsbestuur zoekt naar manieren om de openbare ruimte nieuw leven in te blazen en een aantrekkelijk plein in te richten voor bewoners en bezoekers. Door hun onderzoekende houding leveren de zes kunstenaars van MARKER een betekenisvolle bijdrage aan de beleving van de Grote Markt of vormen daar een kritische reflectie op. De kunstwerken bieden een breed spectrum aan disciplines, variërend van nieuwe media, performances tot architectuur: als MARKER tonen zij zowel de diversiteit van de kunstwereld als van de Grote Markt.

Met de ontwikkeling van MARKER voegen het CBK en NP3 hun expertise en netwerken samen. Enerzijds om regionale kunstenaars te stimuleren en te ondersteunen in de (door)ontwikkeling van hun kunstenaarschap door hen een opdracht te verstrekken voor het maken van een kunstwerk in de openbare ruimte. Anderzijds willen het CBK en NP3 met MARKER een nieuw publiek podium creëren dat de kunstsector in Noord-Nederland versterkt en zichtbaar maakt.

Tentoonstellingen

Als aanvulling op de kunstmanifestatie op de Grote Markt presenteren de deelnemende kunstenaars in de tentoonstellingsruimtes van het CBK en NP3 werk en achtergrondinformatie gerelateerd aan hun kunstwerken op dit centrale marktplein. Bij NP3 aan de Hofstraat 21 zijn dat: Ruben Boxman, Lee McDonald en Bert Scholten, bij het CBK aan de Trompsingel 27 zijn dat: Henri van Hoeve, Sarah Janssen en Albert Westerhoff. In de tentoonstellingen zie je foto’s, modellen, multiples, sculpturen, schetsen en collages. Het tentoonstellingsconcept is ontwikkeld door Vector-i. De tentoonstellingen zijn te zien van t/m 16 juni 2018, openingstijden NP3: wo t/m za 12 – 17 uur, openingstijden CBK: wo t/m vr 9 – 17 uur en za 13 – 17 uur.

MARKER is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, Kunstraad Groningen, Mondriaan Fonds, Scholten Kamminga Fonds, Emmaplein Foundation, Stichting Beringer Hazewinkel, BNG Cultuurfonds, Merckt: Mensenborgh projecten & Plegt-Vos en De Drie Gezusters.