Kunst op straat is voor iedereen

Ieder jaar organiseert het CBK De Week van de Kunst op Straat. In de gemeente Groningen zijn ruim 450 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens De Week van de Kunst op Straat laten we je hier graag kennis mee maken. Daarom organiseren we tijdens dit event allerlei activiteiten. De Week van de Kunst op Straat vindt plaats van 6 t/m 15 april 2019.

 

Tijdens De Week van de Kunst op Straat kon je stemmen op jouw favoriete kunstwerk. Het kunstwerk met de meeste stemmen ontvangt de Kunst-op-Straatprijs. De winnaar van de Kunst-op-Straatprijs 2019 is: Xy van Martin Borchert bij het onderwijsgebouw van het UMCG. Iedereen bedankt voor het stemmen en tot volgend jaar!


zaterdag 6 april

Ontdek je favoriete kunstwerk tijdens een rit voor 2

Kom zaterdag 6 april tussen 13 en 16 uur naar de Vismarkt, stap in onze fietstaxi en laat je – alleen of samen met iemand – naar een verrassend kunstwerk vervoeren, zoals bijvoorbeeld onze nieuwste aanwinst: een vrouwenbuste van Anne Wenzel. Onderweg hoor je het verhaal achter het kunstwerk en kom je er meer over te weten. En als je wilt, maakt onze fietschauffeur ook een foto van jou en het kunstwerk. Deelname is gratis, de capaciteit is beperkt.


dinsdag 9 april

Kunst-op-Straatwandeling voor senioren

In het centrum van Groningen staan ontzettend veel kunstwerken. Senioren van De Pelster gaan in een aangepaste wandeling deze kunstwerken bekijken. Tijdens de wandeling vertelt onze rondleider Margriet Diertens hen het verhaal achter al deze werken en ontdekken ze hun leefomgeving met andere ogen.


woensdag 10 en donderdag 11 april

Urban biketour

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Na het succes van vorig jaar organiseren we ook dit jaar weer een urban biketour. Stap op de fiets en ontdek met onze rondleider Albert Westerhoff, Kunst op Straat in het donker met een stevige zaklamp (lampen worden verzorgd). Albert en jij staan stil bij kunstwerken die bewegen of die beweging suggereren. Een paar keer tijdens de tour word je bovendien verrast door een liedje van singer-songwriter Robin IJzerman. De urban biketour vindt plaats op woensdag 10 en donderdag 11 april en start om 20.30 uur vanaf het CBK. Duur: circa 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Ben je lid van het CBK of student, dan betaal je maar 5 euro. Dus pomp je banden op en koop snel je tickets via onze webwinkel, want net zoals vorig jaar geldt: vol=vol!


donderdag 11 april

KunstKaravaan

Speciaal voor het primair onderwijs organiseren we de KunstKaravaan. Leerlingen van de basisschool Dom Helder Camara werken op school onder leiding van kunstenaar en docent Els Brouwer aan kunstwerken die bewegen als je ermee loopt, bijvoorbeeld door de wind, of door eigen beweging. Donderdag 11 april is alles gereed en komen alle kunstwerken, leerlingen, leerkrachten, ouders en muzikanten samen op het schoolplein en kan het feest beginnen! Samen lopen ze in een kleurrijke KunstKaravaan door de wijk en zijn ze zelf even Kunst op Straat.


zaterdag 13 april

Engelstalige kunstwandeling

Voor iedereen die Engels spreekt organiseren we een rondleiding door het centrum langs Kunst op Straat. Ontdek meer over Groningen, hoor de verhalen achter de kunstwerken en wandel met een andere blik door de stad. De wandeling vindt plaats op zaterdag 13 april en start om 13.30 uur vanaf City Central bij de Der A-kerk. Duur: circa 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Ben je lid van het CBK of student? Dan betaal je maar 5 euro. Kaarten zijn te koop via onze webwinkel. Er geldt: vol=vol!

English-language art walk

For English speakers, we organize a guided tour through the city center to visit our ‘Art in Public Spaces’. Discover more about Groningen, hear the stories behind the artworks and walk with a different view through the city. The walk takes place on Saturday 13 April and starts at 13.30 from City Central at the Der A-kerk. Duration: approximately 1.5 hours. Costs are 7.50 euros per person. Are you a member of the CBK or student? Then you only pay 5 euros. You can buy your tickets in our webshop. The tour is limited: full = full!


KUNST-OP-STRAATPRIJS

In de gemeente Groningen staan ruim 450 kunstwerken op straat. Binnen het thema van dit jaar – in beweging – hebben we 10 kunstwerken genomineerd. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je ze allemaal en het leuke is, je kunt op deze website zelf bepalen welk kunstwerk volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2019 moet winnen. Dus ga naar de website en laat je stem horen. Stemmen kan t/m 13 april. Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.


NIEUWE KUNST OP STRAAT

De Kunst-op-Straatcollectie is voortdurend in beweging. Er komen nieuwe kunstwerken bij, kunstwerken worden herplaatst en soms komt een kunstwerk te vervallen. Het CBK realiseert deze nieuwe kunstwerken. Eind 2018 leverden we een vrouwenbuste van Anne Wenzel op in het A-kwartier. En in mei van dit jaar onthullen we een kunstwerk van Elisabet Stienstra in de Oosterparkwijk. Het gaat om een kunstwerk van 8 meter hoog dat bestaat uit opeengestapelde mensfiguren. We werken op dit moment aan een multimediakunstwerk voor de Forumparkeergarage en een land-artpark in Meerstad. Wil je meer weten over aankomende Kunst-op-Straatprojecten, check dan deze link.


MEER KUNST OP STRAAT

Kunst op Straat is van ons allemaal. Wil je meer weten over de kunstwerken bij jou in de buurt, check dan onze website www.staatingroningen.nl. Op deze website vind je niet alleen de hele Kunst-op-Straatcollectie met omschrijvingen en handige weetjes, maar ook vele bijzondere gebouwen en informatie over buurten en wijken. Ook visies op stedenbouw en stadsontwikkeling zijn in deze website opgenomen. We maakten www.staatingroningen.nl samen met architectuurcentrum Platform GRAS.


BEHEER EN ONDERHOUD

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Kunst op Straat. We houden de collectie goed in de gaten, want het kan altijd gebeuren dat een kunstwerk door bijvoorbeeld het weer beschadigt…  Je kunt ons hierbij helpen. Mocht je zien dat een kunstwerk is beschadigd – er zit iets los, het is beklad, het kunstwerk is vies – laat het ons dan weten en we komen in actie. T (050) 368 01 60 E info@cbkgroningen.nl