Wat heeft Groningen te bieden op cultureel gebied? Je kon het van 15 september t/m 18 november ontdekken in de tijdelijke, culturele ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden. Onder coördinatie van het CBK toonden de Bierumer School, Academie Minerva, NAIP, NP3, SIGN en het CBK in de ambassade hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Naast exposities was er in dit bijzondere bouwwerk ook een divers activiteitenprogramma en speciaal voor kinderen waren er in de herfstvakantie workshops. De Groninger ambassade was opgebouwd met Cubestees – grote houten kubussen van architectenbureau Onix in samenwerking met Rizoem – en was een bijdrage van de gemeente en de provincie Groningen aan LF2018.

Tentoonstellingsprogramma

Jessica Segall – still uit Uncommon intimacy

Waterstijging, watervervuiling, energietransitie: actuele maatschappelijke onderwerpen waarbij water en waterstof een grote rol spelen. Ook kunstenaars doen onderzoek naar deze topics en hebben hier verrassende visies op. In verschillende presentaties in de ambassade zie je daarom hedendaagse kunst over de impact en mogelijkheden van water en waterstof. Je ziet onder meer een installatie over de functie van water in het huishouden, een installatie aangestuurd door waterstof, een video waarin een kunstenaar zijn eigen eiland bouwt, een video-installatie waarin een kunstenaar in het water beweegt met een tijger en een krokodil, en nog veel meer. Deelnemende kunstenaars: Hannes Arvid Andersson, Annette Behrens, Paula Biemans, Katie Ceekay, Jan Pieter van den Bos, Evelina Domnitch & Dmitry Gelfand, Simon Haakmeester, Klaas Hendrik Hantschel, Eirik Jahnsen, Manja Kindt, Reinier Kranendonk, Antti Laitinen, Niels Post, Jessica Segall, Marit Westerhuis en Sigita Žurauskaitė. Uitgebreide informatie over de tentoonstellingen vind je in een eerder verstuurd persbericht.

Activiteitenprogramma Groninger Culturele Ambassade

Alle activiteiten vinden plaats in de Groninger Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden en hebben vrij entree, tenzij anders aangegeven.

GEWEEST

zaterdag 15 september, 14 – 17 uur, doorlopend

Meals of Sea Faring & Water Reliant Cultures Experiential Tasting

‘Info-mealspace’ met water, eten & discussies door kunstenares Katie Ceekay alumnus van Academie Minerva. Op het menu staan culinaire bijdragen van mensen uit zeevarende culturen in Groningen en Leeuwarden, gemengd met Ceekay’s favoriete ingrediëntenen en gerechten uit waterrijke plaatsen wereldwijd. Denk aan organisch zeewier uit Ierland, Friese zeekraal, fruitcake uit Antarctica, een vredesgerecht uit de Dode Zee, en nog veel meer. Het event is Engelstalig.

zaterdag 6 en zondag 7 oktober, 13 – 17 uur, doorlopend

Bierumer School Extra Extra Muros

Blokhuispoort, Blokhuisplein 40, Leeuwarden

In het weekend van 6 en 7 oktober zijn er van de kunstenaars Paula Biemans, Jan Pieter van den Bos en Manja Kindt van de Bierumer School een installatie en performances te zien in de Blokhuispoort.

Zaterdag 13 oktober, 19 uur

Bernardo Zanotta: Filmvertoning

Kunstenaar en filmmaker Bernardo Zanotta, die tijdens de laatste editie van het beroemde filmfestival van Locarno (Zwitserland) een Zilveren Luipaard won, vertoont op 13 oktober zijn nieuwste film. Met een inleiding van Zanotta en een gesprek na de vertoning. Duur: circa 2 uur.

zondag 14 oktober, 14 – 17 uur, doorlopend

Cultural Fluidity Cafe Experiential Tasting

Kunstenaar Katie Ceekay organiseert het Cultural Fluidity Cafe om te ontdekken wat de betekenis is van cultuur, erfgoed en identiteit in het internationale en cultureel nomadische klimaat van vandaag. Het café gebruikt water als metafoor voor de tegenwoordige verplaatsing en verschuiving van culturen. Daarin komen de Iepen Mienskip van Leeuwarden 2018, maar ook de realiteit van de immigrant, expat of vluchteling binnen de Friese gemeenschap aan bod. Het event is Engelstalig.

woensdag 17 oktober, 19 uur

Artist Talk van Bierumer School

De avond begint met een audio-presentatie van Katja van der Kamp die Britta Restemeyer van de Universiteit Oldenburg interviewt over het onderzoek naar zwerfafval. Aansluitend een gesprek tussen Paula Biemans, Jan Pieter van den Bos en Manja Kindt van de Bierumer School over Project Eems en alles wat verder ter sprake komt.

21-28 oktober, 13 – 17 uur, doorlopend

HIGHLIGHT: workshop Nou & Herkauw voor kinderen van 8 tot 12 jaar

Speciaal voor de Ambassade ontwikkelden de kunstenaars van Nou & Herkauw Waterworld, een gameworkshop over water en het gebruik van waterstof als energie. In deze waterwereld-game is er een aantal eilanden dat kan worden bewoond. De opdracht is om deze werelden te bewonen door er een fantasiestad te bouwen. Ook kun je hier bruggen bouwen tussen de eilanden of gebruikmaken van een bootje dat vaart op waterstof. Deze workshop is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en gaat over creëren met je handen, met nieuwe technologie, maar vooral met je verbeelding. Op 21 oktober om 13 uur zullen de Kinderburgemeesters en Kinderlocoburgemeesters van Groningen en Leeuwarden het startsein geven voor de educatieworkshop. Van harte welkom!

donderdag 8 november, 19 uur

Studium Snacks

Al het leven op aarde, groot en klein, bestaat uit water en is daarvan afhankelijk. Ook onderzoek op het gebied van water loopt uiteen van groot tot klein: oceanen die het grootste deel van de aarde bedekken staan bloot aan onderzoek, maar ook het miniscule chemische element waterstof. In deze Studium Snacks vertellen verschillende wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen je over de rol die water in hun onderzoek speelt en wat voor invloed water heeft op jouw (dagelijks) leven. Voorafgaand kun je deelnemen aan een rondleiding van Mare van Koningsveld door de expositie (verzamelen 18.20 uur, start 18.30 uur). Wil je hier gebruik van maken, dan kun je dit aangeven bij je aanmelding. Vrij entree, tickets voor de lezing zijn binnenkort verkrijgbaar via www.sggroningen.nl zijn verplicht vanwege de beperkte capaciteit.

Zaterdag 10 november, 14 uur

Performance Paula Biemans

Vanaf de kade is de performance van kunstenaar Paula Biemans van de Bierumer School te zien op een speciaal gebouwd vlot naast de ambassade.

Zondag 11 november, 13 – 17 uur, doorlopend

Hortus Bionicus Workshop

Studenten van het Groninger Conservatorium en Academie Minerva werken mee aan de groeiende installatie van NAIP tijdens een workshop die ook jij kunt bijwonen. Let op: er is een bepekt aantal plaatsen beschikbaar: vol is vol.

Donderdag 15 november, 13 – 17 uur, doorlopend

The Excursion Cafe Excursions

Het Excursion Cafe of New Discoveries is de afsluiting van The Kitchen Island, het project van Katie Ceekay voor de Groninger Culturele Ambassade. Tijdens deze afsluiting bereidt de kunstenaar een menu met smaken die ze tijdens het project tegenkwam. Je kunt het menu, verpakt in een picknickmand, tegen betaling  afhalen in de ambassade om elders op te eten. In de ambassade mag natuurlijk ook. Het event is Engelstalig. Wil je zelf deelnemen aan het event, stuur dan een e-mail naar katie.ceekay@gmail.com.

zaterdag 17 november, 11 uur (toegang tot 10.45 uur)

GCA Radio

Zomaar Radio, een onafhankelijk radiostation met muziekpodium VERA (Groningen) als thuisbasis, komt enkele zaterdagochtenden naar de Groninger Culturele Ambassade om radio te maken. Tijdens elke uitzending vertellen kunstenaars over het werk dat zij maakten voor de ambassade, schuift er een expert op het gebied van water of waterstof aan en laat een student van de Popacademie Leeuwarden een speciaal gemaakt geluidswerk horen. Je bent van harte welkom om de één uur durende uitzendingen bij te wonen.

SOCIAL MEDIA

Volg ons ook voor updates, foto’s en meer informatie op Facebook, Twitter en Instagram.

Colofon

De Groninger Culturele Ambassade is een bijdrage van de provincie Groningen en de gemeente Groningen aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018 (LF2018). De organisatie is in handen van het CBK Groningen. Curator en projectleider is Mare van Koningsveld, de productieleiding is in handen van Yvonne Dijkstra.  Maud van Maarseveen coördineert de vrijwilligers. De ambassade is gebouwd met Cubestees – grote houten kubussen van architectenbureau Onix in samenwerking met Rizoem. Kenders Bouw heeft de realisatie op zich genomen. Deze culturele ambassade was niet mogelijk geweest zonder de bijdragen van de deelnemende kunstorganisaties, kunstenaars, de gemeente Leeuwarden, LF2018 en alle vrijwilligers.

Wildvang

12 dec 2020

Het event voor beeldend en literair talent

LEES MEER>

Artist Talk

27 nov 2020

Coen Vunderink vertelt over zijn werk

LEES MEER>

De Perfecte Stek

7 nov 2020
t/m 5 dec 2020

Sferische schilderijen van Coen Vunderink

LEES MEER>

Debat: Kunst & Design in de wereld van de Verenigde Naties

29 okt 2020

hoe verhouden kunst en diplomatie zich tot elkaar?

LEES MEER>

Expoost

19 sep 2020

Expeditie langs beeldende kunstlocaties

LEES MEER>

Workshop Kijken is de kunst

3 okt 2020

Bekijk kunst met andere ogen

LEES MEER>

Hotelkamer #30

11 sep 2020
t/m 31 okt 2020

Rik Hagt presenteert hotelkamerreeks

LEES MEER>