Onthulling kunstwerk Oosterparkwijk

op oude plek voetbalstadion

25 mei 2019

Op zaterdag 25 mei om 14.30 uur wordt een groot, nieuw kunstwerk van Elisabet Stienstra in de Oosterparkwijk onthuld. Het kunstwerk heet De Figuurtoren en is een acht meter hoge sculptuur bij de nieuwe vijver aan de Piet Fransenlaan. Het werk bestaat uit een opeenstapeling van mensfiguren die naar boven toe steeds kleiner worden. Met twee halve cirkels en blokken creëert de kunstenaar een zitplek aan de voet van de sculptuur.

Het CBK heeft de kunstopdracht begeleid. Hiervoor is een kunstcommissie geformeerd met o.a. buurtbewoners die bij het proces zijn betrokken.

FC Groningen

In haar kunstwerk verwerkt Elisabet Stienstra de geschiedenis van dit deel van de wijk. Niet voor niets bestaat het uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren: het is een verwijzing naar de architectuur en stedenbouw van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis. Elf staat ook symbool voor de voetbalgeschiedenis, net als de bal in het kunstwerk. Het is een link met het oude FC Groningen stadion dat op de plek van De Velden stond.

Het materiaal is een verwijzing naar de wijk. Stienstra vervaardigt het kunstwerk uit lichtgrijs graniet, dat de favoriete steensoort was van beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk. De stenen waarmee de cirkels onder het beeld worden opgebouwd, verwijzen naar de Amsterdamse School, een bouwstijl die in de eerste decennia van de twintigste eeuw vaak werd toegepast in wijken zoals de Oosterparkwijk.

Minerva

Elisabet Stienstra (Gasselternijveen, 1967) keert met dit kunstwerk na dertig jaar terug naar Groningen, de stad waar ze tussen 1984 en 1988 studeerde aan Academie Minerva. Na haar afstuderen vertrok ze naar Amsterdam om daar aan de Rijksacademie te studeren. Sindsdien heeft de kunstenaar veel beelden gemaakt, zowel autonoom als in opdracht. Werk van haar is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Centro Arte Contemp Luigi Pecci Prato in Italië en in diverse privécollecties. Het kunstwerk voor De Velden is haar eerste beeld in Groningen.

Tentoonstelling

Naast de onthulling van het nieuwe kunstwerk organiseert het CBK een tentoonstelling rondom het werk van Elisabet Stienstra. In The Female Presence zie je een unieke verzameling autonome sculpturen van Stienstra die nog nooit in deze samenstelling is getoond, inclusief de primeur van een volledig nieuw kunstwerk. Een onderdeel van de tentoonstelling is het maakproces van De Figuurtoren.