Kunst op Straatweken

digitaal genieten van de mooiste kunstwerken van Groningen

27 mrt 2020
t/m 17 apr 2020

 

In Groningen vind je meer dan 450 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens de jaarlijkse Kunst op Straatweken laten we je hier graag kennis mee maken. Dit jaar hebben we gekozen voor een iets aangepaste vorm, namelijk een volledig digitale editie. Van 27 maart t/m 17 april kun je daarom vanuit huis online genieten van de rijke Kunst-op-Straatcollectie.

Met de Kunst-op-Straatprijs lichten we tien van de kunstwerken met het thema ‘natuur’ voor je uit. Ga naar www.kunstopstraatprijs.nl en stem op jouw favoriet. Daarnaast hebben we dit jaar een fotochallenge voor je. Met #kunstopstraatchallenge post je je mooiste foto van iets of iemand waarvan jij vindt dat het een kunstwerk op straat verdient. Je maakt daarbij kans op een fijne (fotografie)cursus bij Vrijdag.

PROGRAMMA

KUNST-OP-STRAATPRIJS

27 maart t/m 10 april

Met de Kunst-op-Straatprijs kan ook jij een kunstwerk in het zonnetje zetten. Dit jaar is het thema ‘natuur’. Binnen dit thema hebben we tien kunstwerken genomineerd. Je vindt ze allemaal op www.kunstopstraatprijs.nl en het leuke is, je kunt op deze website zelf bepalen welk kunstwerk volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2020 moet winnen. Dus ga naar de website en laat je stem horen. Stemmen kan t/m 10 april. Het winnende kunstwerk zetten we tijdens de laatste week van de Kunst op Straatweken in het zonnetje.

 

FOTOCHALLENGE

30 maart t/m 9 april

Met lege straten, pleinen en parken, is er de komende weken alle ruimte voor Kunst op Straat. Daarom daagt het CBK jou uit! Ga in huis op zoek naar een mens, dier of ding dat als kunstwerk een plekje in jouw straat verdient. Omdat het mens, dier of ding zo bijzonder is of omdat het zo perfect bij de straat en haar bewoners en gebruikers past. Zet het zo mooi mogelijk op de foto. En fotografeer het zo dat het lijkt alsof het buiten staat, denk bijvoorbeeld aan binnen bij een raam met uitzicht op jouw straat.

Deel de foto op Instagram met #kunstopstraatchallenge en zet er ook bij in welke categorie je meedoet #totenmet12 of #13enouder. Heb je geen Instagram? Mail je foto dan naar info@cbkgroningen.nl. Doe dat vóór vrijdag 10 april. Op dinsdag 14 april maken we de twee winnaars bekend. Zowel de winnaar in de categorie kinderen (tot en met 12 jaar) als in de categorie tieners en volwassenen (13 jaar en ouder) krijgt een (fotografie)cursus bij Vrijdag cadeau.


NIEUWE KUNST OP STRAAT

De Kunst-op-Straatcollectie is voortdurend in beweging. Er komen nieuwe kunstwerken bij, kunstwerken worden herplaatst en soms komen kunstwerken te vervallen. Het CBK realiseert deze nieuwe kunstwerken. Vorig jaar onthulden we Wervel van Nicky Assmann in de Forumgarage, Mysteries van Helperzoom van Will Beckers aan de Helperzoom en De Figuurtoren van Elisabet Stienstra in de Oosterparkwijk. Ook dit jaar staan er weer veel kunstprojecten op het programma: zo leveren we Park Meerstad op en werken aan een uitkijkpunt aan de Zuidelijke Ring.


MEER KUNST OP STRAAT

Kunst op Straat is van ons allemaal. Wil je meer weten over de kunstwerken bij jou in de buurt, check dan onze website www.staatingroningen.nl. Op deze website vind je niet alleen de hele Kunst-op-Straatcollectie met omschrijvingen en handige weetjes, maar ook vele bijzondere gebouwen en informatie over buurten en wijken. Ook visies over stedenbouw en stadsontwikkeling zijn in deze website opgenomen. We maakten www.staatingroningen.nl samen met architectuurcentrum Platform GRAS.


BEHEER EN ONDERHOUD

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Kunst op Straat. We houden de collectie goed in de gaten, want het kan altijd gebeuren dat een kunstwerk door bijvoorbeeld het weer beschadigd – er zit iets los, het is beklad, het kunstwerk is vies – laat het ons dan weten en we komen in actie.