Kunst op Straatweken

digitaal genieten van de mooiste kunstwerken van Groningen

27 mrt 2020
t/m 17 apr 2020

 

In Groningen vind je meer dan 450 kunstwerken op straat. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens de jaarlijkse Kunst op Straatweken laten we je hier graag kennis mee maken. Dit jaar hebben we gekozen voor een iets aangepaste vorm, namelijk een volledig digitale editie. Zo kun je vanuit huis online genieten van de rijke Kunst-op-Straatcollectie.

KUNST OP STRAATPRIJS 2020

Met de Kunst op Straatprijs lichtten we tien van de kunstwerken met het thema ‘natuur’ voor je uit. T/m 10 april kon je stemmen op jouw favoriet. De top 3 zetten we in de spotlight met deze videoserie waarin Albert Westerhoff je alles over de kunstwerken vertelt:

3e plaats | Wisent van Wladimir de Vries

 

2e plaats | Wervel van Nicky Assmann

1e plaats | Mysteries van Helperzoom van Will Beckers

CADEAU VOOR DE WINNAAR | GEDICHT VAN STADSDICHTER RENÉE LUTH

KUNST OP STRAATCHALLENGE

Daarnaast daagden we je tijdens de Kunst op Straatweken uit in met de #kunstopstraatchallenge. De opdracht was: Ga in huis op zoek naar een mens, dier of ding dat als kunstwerk een plekje in jouw straat verdient. Omdat het mens, dier of ding zo bijzonder is of omdat het zo perfect bij de straat en haar bewoners en gebruikers past. Zet het zo mooi mogelijk op de foto. En fotografeer het zo dat het lijkt alsof het buiten staat, denk bijvoorbeeld aan binnen bij een raam met uitzicht op jouw straat.

De winnaar is Hilde Vroon geworden. Met haar inzending wil ze het mooie hofje waar ze vanuit huis op uitkijkt nóg mooier maken. Door de weerspiegeling in het glas van de diamant vindt de jury dat in de foto binnen en buiten goed samenkomen en ook de compositie is prima in balans. Hilde wint een (fotografie)cursus bij Vrijdag.


NIEUWE KUNST OP STRAAT

De Kunst-op-Straatcollectie is voortdurend in beweging. Er komen nieuwe kunstwerken bij, kunstwerken worden herplaatst en soms komen kunstwerken te vervallen. Het CBK realiseert deze nieuwe kunstwerken. Vorig jaar onthulden we Wervel van Nicky Assmann in de Forumgarage, Mysteries van Helperzoom van Will Beckers aan de Helperzoom en De Figuurtoren van Elisabet Stienstra in de Oosterparkwijk. Ook dit jaar staan er weer veel kunstprojecten op het programma: zo leveren we Park Meerstad op en werken aan een uitkijkpunt aan de Zuidelijke Ring.


MEER KUNST OP STRAAT

Kunst op Straat is van ons allemaal. Wil je meer weten over de kunstwerken bij jou in de buurt, check dan onze website www.staatingroningen.nl. Op deze website vind je niet alleen de hele Kunst-op-Straatcollectie met omschrijvingen en handige weetjes, maar ook vele bijzondere gebouwen en informatie over buurten en wijken. Ook visies over stedenbouw en stadsontwikkeling zijn in deze website opgenomen. We maakten www.staatingroningen.nl samen met architectuurcentrum Platform GRAS.


BEHEER EN ONDERHOUD

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Kunst op Straat. We houden de collectie goed in de gaten, want het kan altijd gebeuren dat een kunstwerk door bijvoorbeeld het weer beschadigd – er zit iets los, het is beklad, het kunstwerk is vies – laat het ons dan weten en we komen in actie.