Hotelkamer #30

Rik Hagt presenteert hotelkamerreeks

11 sep 2020
t/m 31 okt 2020

De nieuwe serie tentoonstellingen Ateliercollectie: Solo presenteert kunstwerken rechtstreeks uit het atelier van Groninger kunstenaars. En het leuke is, bijna alle werken zijn te leen of te koop in onze Kunstuitleen. Hotelkamer #30 van kunstenaar Rik Hagt is de eerste tentoonstelling in de reeks.

Rik Hagt

Overnachtingen in hotels hebben geleid tot de eeuwigdurende serie Hotelkamer waarin Rik Hagt (Heerenveen, 1962) interieurs van hotelkamers schildert. In 1991 begon hij aan de reeks terwijl hij studeerde aan Academie Minerva. Sindsdien voegt de kunstenaar ieder jaar een nieuw werk toe. Door de jaren heen zie je de ontwikkeling van Hagts schilderstijl. In de tentoonstelling Hotelkamer #30 toont Hagt ook de primeur van zijn nieuwste schilderij, het dertigste exemplaar uit de reeks.

De hotelkamer symboliseert een elementaire vorm van wonen, alleen de minimale inrichting is vertegenwoordigd: bed, tafel en stoel. De kamers lijken sterk op elkaar door hun sobere inrichting maar toch hebben ze altijd iets onderscheidends: een overheersend decoratief behang, een zeer aanwezig vloerkleed, iets klassieks of oubolligs in de meubels, of juist iets straks en pretentieus. Hagt weet het feilloos vast te leggen.

In het ene schilderij zie je de aanwezigheid van de kunstenaar door de opengeslagen lakens of een boek op een nachtkastje, en in het andere schildert de kunstenaar de onbewoonde kamer zoals hij hem heeft aangetroffen.

De keuze van RIk Hagt

Naast de schilderijen van Rik Hagt zie je in de tentoonstelling ook De keuze van Rik Hagt, waarin de kunstenaar een selectie van zijn favoriete werken uit onze Kunstuitleen presenteert.

Hagt: “Wanneer je mijn keuzes bij elkaar aan de muur ziet hangen, kun je denk ik vaststellen dat ik een voorkeur heb voor figuratief werk met abstracte kwaliteiten. De compositie moet het liefst helder en vanzelfsprekend zijn. Vaak gaat het om alledaagse voorstellingen waar een ‘twist’ in zit. Ik houd niet zo van kunst die alleen maar gemaakt lijkt om te behagen of om technisch vernuft te demonstreren. Geef mij maar liever een kunstwerk dat ongemakkelijk is en een beetje schuurt. Zodat je niet goed weet of je er om moet huilen of lachen.”

Kijken is de kunst

Op zaterdag 3 oktober kijk je naar de kunst uit Hotelkamer #30 met een intensieve en open blik in de workshop Kijken is de kunst.

Onder begeleiding van beeldend kunstenaar en docent aan Academie Minerva Wim Bosch ga je aan de slag om met andere ogen naar kunst te kijken. We organiseren twee workshops, om 15 en 16 uur. Leden van het CBK ontvangen € 2,50 korting op de reguliere prijs van € 7,50. Tickets voor de workshops zijn te koop in onze webshop.

De tentoonstelling is nog t/m 31 oktober te zien in het CBK.