CBK in Groninger Culturele Ambassade in Leeuwarden

kunstprojecten van niels post en annette behrens

15 sep 2018
t/m 18 nov 2018

In de Groninger Culturele Ambassade in de Zuiderstadsgracht in Leeuwarden presenteert het CBK het kunstproject On Spam, comment Spam #46 van Niels Post en Groningen, Friesland, Drenthe van Annette Behrens. Naast deze presentatie zijn er presentaties van andere Groninger culturele instellingen en een uitgebreid activiteitenprogramma. Kijk maar meer info op www.waterwaterstof.nl. De Groninger Culturele Ambassade is vrij toegankelijk van woensdag t/m zondag van 13 tot 17 uur.

On Spam, Comment Spam #46

Voor de Groninger Culturele Ambassade maakte Niels Post een door waterstof aangedreven, bewegende sculptuur. Behalve over het proces van energie opwekken, gaat het in dit werk om de tekst die dankzij deze energie in beweging wordt gebracht. Met On Spam, comment Spam #46 maakt de kunstenaar niet alleen zichtbaar wat deze nieuwe brandstof teweeg kan brengen, maar ook hoeveel erbij komt kijken om van water waterstof te maken.

Groningen, Friesland, Drenthe

In 1959 ontdekte de Nederlands Aardolie Maatschappij (NAM) aardgas in Slochteren, waarna vanaf 1963 de gaswinning op gang kwam. De overheid stimuleerde het gebruik van gas en gaandeweg werd heel Nederland op het gasnet aangesloten. Het Nederlandse gas tilde de levensstandaard van de bevolking naar een hoger niveau en bracht welvaart voor het hele land. De gaswinning heeft echter ook een andere kant, waarvoor steeds meer aandacht is. In ruim vijftig jaar heeft de gaswinning diepe sporen achtergelaten in het landschap, en bij de inwoners van Groningen, Friesland en Drenthe. Steeds meer en zwaardere aardbevingen worden gemeten. In de komende jaren zal het Nederlandse aardgas langzaam uitgefaseerd worden. Dat maakt de vraag naar alternatieve energiebronnen steeds urgenter. Waterstof is één van deze potentiële alternatieven.

Met deze geschiedenis in gedachten kijkt kunstenaar Annette Behrens in haar werk Groningen, Friesland, Drenthe naar de recente ontwikkelingen en conflicten rondom de gaswinning. Ook onderzoekt ze de mogelijkheden van waterstof. Kan waterstof echt die oplossingen bieden die het ons belooft als vervanger van gas? En hoe maak je waterstof, een kleurloos gas, met fotografie zichtbaar? Het werk is in ontwikkeling en zal gedurende de expositieperiode worden aangevuld.