Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Tentoonstelling ‘Oh natuurlijk’ in het CBK

4 mei 2016

Te zien zijn organische werken die verwijzen naar de natuur

Natuur is voor veel kunstenaars een inspiratiebron. Dat geldt ook voor Groninger kunstenaars. Voor de tentoonstelling Oh natuurlijk selecteerde het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) daarom vier jonge, getalenteerde Groninger kunstenaars die zich hierdoor laten inspireren: Koos Buist, Joachim Nieuwhof, Mieke Raatjes en Joyce ter Weele. De insteek bij deze kunstenaars is echter niet het traditionele landschap, maar de fascinatie voor de natuur. Waar de ene kunstenaar de onzichtbare wereld bestudeert, maakt de andere een groot gebaar naar het zichtbare. Alle vier abstraheren ze op eigen wijze de oorspronkelijke inspiratiebron waardoor organisch samengestelde beelden ontstaan. De tentoonstelling is van 14 mei t/m 10 juli 2016 in het CBK aan de Trompsingel 27 te zien, openingstijden: wo t/m vr 9 – 17 uur, za en zo 13 – 17 uur, zie ook www.cbkgroningen.nl.

Koos Buist

Koos Buist (Groningen, 1984) is gefascineerd door biologie. In zijn werk richt hij zich van macro- tot microniveau op de ‘alledaagse’ natuur en haar relatie met cultuur. Door samenwerkingen met wetenschappers zoekt hij naar nieuwe perspectieven. Hiermee wil hij een positieve, visuele en ecologische bijdrage leveren aan zijn omgeving. In de tentoonstelling Oh natuurlijk toont hij werken uit het project Hydrologische kunst.

Joachim Nieuwhof

Joachim Nieuwhof (Drachten, 1984) is liefhebber van grote schilderijen waarin de handeling van het schilderen voor hem een essentieel onderdeel vormt. In zijn werk zijn natuurlijke en organische vormen gecombineerd met fantasierijke elementen. De keuze voor zijn onderwerpen is voor hem een nog belangrijker motief dan het schilderen op zich. In 2010 won Nieuwhof het Coba de Grootstipendium.

Mieke Raatjes

Mieke Raatjes (Hoogezand, 1984) vindt het fascinerend om te zien hoeveel vormen en structuren herhaaldelijk terug te vinden zijn in de natuur. Ze vertaalt in haar werk emoties, gedachten, sfeerbeelden, organen en natuur naar een wereld waarin organische composities het onderwerp zijn. Alles ontwikkelt zich en groeit. Uit het een komt het ander.

Joyce ter Weele

Joyce ter Weele (Sneek, 1988) maakt minutieus opgebouwde zwart-wittekeningen met architectonische elementen die overwoekerd raken door organische structuren. De natuurlijke vormen in haar werk komen voort uit een groeiproces. Haar werk gaat over de ervaring van ruimte en tijd. Er is een afwezigheid maar tegelijkertijd ook een voorstelbare aanwezigheid van leven. In 2015 won Ter Weele het Coba de Grootstipendium.