wal/schip interface – Jeroen Doorenweerd (2010)

De gemeente Groningen zet sterk in op wijkvernieuwing, onder andere in de wijk Lewenborg. Om een duidelijk centrum in de wijk te realiseren, is een singel uitgegraven die allerlei voorzieningen verbindt. Zoals 3 scholen, een nieuw vensterhuis en het vernieuwde wijkcentrum, met bibliotheek. Ook het ingrijpend opgeknapte winkelcentrum ligt nu aan het water. Bij deze wijkvernieuwing heeft het CBK een kunstopdracht verstrekt…

Er lag voor het CBK een kans om met het kunstwerk aan te sluiten bij de beeldbepalende singel. De kunstcommissie met daarin de buurtbewoners Elze ter Harkel en Daan Wiers, kozen tijdens de selectie voor kunstenaar Jeroen Doorenweerd. Voor zijn kunstwerk annex verblijfplek liet Jeroen Doorenweerd zich inspireren door het werk van tuinarchitect Louis Le Roy, die in Lewenborg een natuurtuin ontwierp en door de principes van cradle to cradle waarbij eindproducten dienen als beginmateriaal voor een nieuw product. Doorenweerd nam een bunschip uit 1926, gebruikt om paling mee te vissen. Hij ontdeed het van alle details, spoot het in één kleur en verbond het op een elegante manier aan de walkant. Met zijn kunstwerk wil Doorenweerd een sterke en eigenzinnige plek creëren waar de wijkbewoners graag naar kijken en op willen verblijven.

Jeroen Doorenweerd

Jeroen Doorenweerd (1962) is een echte botenman. Hij groeide op in een schippersgezin, heeft zelf een boot en verwijst in zijn werk regelmatig naar schepen. Zijn werk houdt het midden tussen sculptuur, vormgeving en (landschaps)architectuur. Sinds 1990 realiseert hij kunstwerken op uiteenlopende locaties als een containeroverslag, een ministerie, een gevangenis, een weiland en een opvanghuis voor drugsverslaafden. Daarbij maakt Doorenweerd gebruik van zowel ambachtelijk handwerk als de nieuwste technologie. Steeds richt hij de aandacht op wat impliciet is aan een specifieke plek, maar dat niet noodzakelijk in het oog loopt. Met zijn werk intensiveert hij de beleving van het hier en nu.