Van wie is de Grote Markt?

26-01-2018

CBK en NP3 presenteren kunstmanifestatie MARKER

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) en het plateau voor hedendaagse kunst NP3 bundelen hun krachten voor de nieuwe kunstmanifestatie MARKER. Van 31 mei t/m 9 juni 2018 presenteren Groninger kunstenaars in opdracht van deze organisaties hun werk op de Grote Markt en bieden zij een programma op en rond dit plein. De Grote Markt en directe omgeving zijn inspiratiebron, werk- en presentatieplek voor de manifestatie. MARKER daagt bewoners en bezoekers uit om met een frisse, kritische blik naar de publieke ruimte te kijken. Wat is de Grote Markt, van wie is het plein en wat moet de toekomst hiervan worden? Via een open call konden kunstenaars zich aanmelden voor de manifestatie. Uit alle aanmeldingen hebben het CBK en NP3 zes kunstenaars geselecteerd: Ruben Boxman, Henri van Hoeve, Sarah Janssen, Lee McDonald, Bert Scholten en Albert Westerhoff. Allen realiseren een uniek kunstwerk dat is geïnspireerd op de Grote Markt, de interactie aangaat met de omgeving en het publiek actief betrekt. Bezoekers kunnen de kunstwerken op verschillende manieren ervaren, zwevend boven hoofden, verankerd op of aan gebouwen of staand op de Grote Markt.

Podium

In Groningen is veel aandacht voor de kwaliteit van de openbare ruimte. In de stad wordt gezocht naar het creëren van levendige plekken die voor jong en oud aantrekkelijk zijn. Nu de binnenstad een grootscheepse verbouwing ondergaat met de bouw van het Groninger Forum, een nieuwe Oostwand van de Grote Markt en veranderingen op het gebied van infrastructuur, zal ook de Grote Markt worden vernieuwd. Het stadsbestuur zoekt naar manieren om de openbare ruimte nieuw leven in te blazen en een plein in te richten dat aantrekkelijk is om te verblijven, er mensen te ontmoeten, te kijken of te spelen. Kunstenaars kunnen hierin een cruciale rol spelen. MARKER geeft daarom kunstenaars een podium en laat hen vrij onderzoeken wat de betekenis van de Grote Markt is of zou kunnen zijn. Het CBK en NP3 zetten hun gezamenlijke ervaring en brede kennis hiervoor in en laten in een open, onderzoekende houding met MARKER zien hoe je met kunst een betekenisvolle bijdrage kunt leveren aan de beleving van de openbare ruimte of daar een kritische reflectie op vormt.

Nije Grieze

Een van de kunstwerken tijdens MARKER is Nije Grieze van Henri van Hoeve. Van Hoeve zet met dit werk het publieke karakter van de Grote Markt in om een verborgen, maar toch publieke plek in de stad toegankelijk te maken. De Martinitoren is volgens Van Hoeve het icoon van de stad en zeer aanwezig op de Grote Markt, maar niet geheel toegankelijk voor publiek. Tijdens MARKER biedt hij daarom de oplossing.

Het CBK en NP3 begeleiden vanuit hun maatschappelijke betrokkenheid talentvolle kunstenaars in hun professionele loopbaan. MARKER is een aanvulling op de presentatiefunctie van de beeldende kunst in Noord-Nederland, om de sector in haar geheel te versterken en meer zichtbaar te maken. MARKER wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Groningen, Kunstraad Groningen, Mondriaan Fonds, Scholten Kamminga Fonds, Emmaplein Foundation, Stichting Beringer Hazewinkel en BNG Cultuurfonds.