Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

Grote solo-expositie Lambert Kamps in CBK

28 augustus 2015

Groninger kunstenaar bouwde o.a. zijn auto om tot boot

Van 4 september t/m 11 oktober 2015 presenteert het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) de eerste, grote solotentoonstelling van de Groninger kunstenaar Lambert Kamps in Noord-Nederland. Kamps is een voorbeeld van een hybride kunstenaar, een kunstenaar die zich op velerlei terreinen in de samenleving beweegt. Hij is flexibel en combineert autonome en toegepaste kunst. Kamps’ werk begeeft zich op de grensvlakken van kunst, design en architectuur. Recent bouwde hij zijn oude auto om tot boot die daadwerkelijk kan varen. In de tentoonstelling Fiat Gondola in het CBK, vernoemd naar deze autoboot, komen alle facetten van zijn kunstenaarschap aan bod. Locatie: Trompsingel 27, Groningen, openingstijden: wo t/m vr 9 – 17 uur, za en zo 13 – 17 uur.

Improviserend

Als autonoom kunstenaar werkt Kamps graag aan grootschalige, persoonlijke projecten die veelal in de openbare ruimte of galeries worden getoond. Vaak zijn het opblaasbare objecten en vernuftige constructies die je fantasie op hol doen slaan. Ze vallen op door hun humoristische inslag. Sommige installaties zijn in zekere zin nutteloos en onbruikbaar, andere zijn juist heel functioneel. Hij werkt improviserend; tijdens het maakproces verandert het object voortdurend. Met zijn autonome werk wil Kamps zijn publiek graag prikkelen en aanzetten tot participatie. Door een druk op de knop komen zijn kunstwerken tot leven.
Over zijn werk als designer heeft Kamps een sterke opvatting: er moet een reden zijn om iets te maken. Alleen het maken vindt hij niet boeiend genoeg. “Het is interessant om een artistiek en kritisch statement te maken. Producten die alleen gemaakt zijn voor de vorm, de kleur of de techniek, zijn er genoeg.”

Gemiddelde Groninger

Lambert Kamps (Groningen, 1974) studeerde mode en design, voordat hij in 1994 aan Academie Minerva autonome kunst ging studeren. Sinds 1999 heeft hij een eigen studio in de stad. In 2002 won hij de talent-stimuleringsprijs van de gemeente Groningen, het Hendrik de Vriesstipendium. Vorig jaar realiseerde hij samen met Tjeerd Veenhoven de Groninger Universalis, een kunstwerk dat de gemiddelde Groninger laat zien.