Het CBK zoekt kunstenaars, vormgevers en architecten voor Noorderzon

21-02-2018

Ontwerp een kunstwerk / ontmoetingsplek in de ruimste zin van het woord

Jaarlijks realiseert het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) een kunstopdracht tijdens Noorderzon Performing Arts Festival. Vorig jaar was dat een interactieve lichtsculptuur, eerder was dat onder andere een sculptuur op de speelweide, een tijdelijk paviljoen annex brug op de vijver en een uitkijktoren. Op dit moment zoekt het CBK kunstenaars die de opdracht van 2018 willen realiseren. Je kunt reageren als je een opleiding in een van deze disciplines hebt genoten en professioneel werkzaam bent op een van deze terreinen. Verder moet je wonen en/of werken in Groningen. De jaarlijkse opdracht is bedoeld als talentontwikkelingstraject. Daarom zoekt het CBK kunstenaars die willen leren.

De uiteindelijke opdracht luidt: ontwerp een kunstwerk / ontmoetingsplek in de ruimste zin van het woord. Het object nodigt uit tot betreden en/of verblijf. Thema dit jaar: kun je een relatie leggen tussen stad en ommeland? Het werk wordt geplaatst in het Noorderplantsoen. Tijdens de ontwikkeling van het werk wordt gezamenlijk naar de beste locatie gezocht. Geïnteresseerden kunnen t/m 12 maart 2018 een voorstel indienen, daarna vindt een selectie plaats. Op de website van het CBK staat de volledige oproep, zie www.cbkgroningen.nl.

CBK

Het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen) ondersteunt de beeldende-kunstsector en maakt deze met een divers aanbod toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek. Het CBK is een professionele verbinder tussen kunst, kunstenaars, publiek en samenleving en wil de hedendaagse beeldende kunst in Noord-Nederland versterken en ontwikkelen. Het CBK wil hiermee bijdragen aan een vitaal en duurzaam kunstklimaat, en een leefomgeving waar burgers bij willen horen. De jaarlijkse kunstopdracht op Noorderzon is een voorbeeld waar deze verbindende rol zich in uit.

Noorderzon

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is de ietwat curieuze combinatie van een internationaal kunstenfestival op het scherpst van de snede met spannende hedendaagse podiumkunsten uit alle delen van de wereld én een groots zomerfeest in een vrij toegankelijk plantsoen. Een jaarlijks elf dagen durende festival voor zo’n 135.000 bezoekers uit Groningen, de rest van het land en de rest van de wereld. De 28e editie vindt plaats van donderdag 23 augustus t/m zondag 2 september 2018. De toepassing van beeldende kunst vormt een waardevolle aanvulling op de reeks van andere kunstvormen die worden gepresenteerd.