Naar inhoud

Hier een cookie tekst met verwijzing naar de cookies pagina.

CBK presenteert kunst- en designproject Made in Grunn

25 augustus 2016

Designers werken met Groningse grondstoffen suiker en zout aan nieuwe producten

Suiker en zout zijn fijne smaakmakers, maar deze grondstoffen die beide in Groningen worden gewonnen, bieden meer mogelijkheden. In Made in Grunn, een project van het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK Groningen), doen ontwerpers uitgebreid onderzoek naar deze Groningse grondstoffen. Hun onderzoeken en bevindingen zijn gedurende het project te volgen in een designlab in de Suikerfabriek in de stad. Het programma bestaat verder uit een tentoonstelling van kunstwerken op basis van suiker en zout en een Suiker & Zoutfeest. Na afloop van het project gaat het werk naar het Van Abbemuseum in Eindhoven voor de Dutch Design Week, zie ook www.cbkgroningen.nl.

Tentoonstelling Made of Sugar and Salt in CBK

Hoeveel invloed hebben suiker en zout in ons leven? Wat zijn hun economische en maatschappelijke waarden? In de tentoonstelling Made of Sugar and Salt met installaties en films over suiker en zout in het CBK aan de Trompsingel 27 onderzoeken nationale en internationale kunstenaars dit. Deelnemende kunstenaars: Margot Benacerraf, Lonnie van Brummelen & Siebren de Haan, Peter Galison & Rob Moss, Ed Kashi, Polina Medvedeva, Machteld Rullens en Remco Torenbosch. De tentoonstelling is van 3 september t/m 26 november te zien, openingstijden: wo t/m vr 9 – 17 uur en za 13 – 17 uur.

Designlab in Suikerfabriek

Vijf jonge designers – Elise van Beurden, Randy Jansen, Emma van der Leest, Karlijn Sibbel en Liza Verhoeven – werken in een designlab in de oude Suikerfabriek aan nieuwe producten op basis van suiker. Op zaterdag 10 en 17 september, zaterdag 1 en zondag 2 oktober kun je van 12 tot 18 uur vrij binnenlopen en hun onderzoeken en proeven zien. Tegelijkertijd is er in de oude fabriek een presentatie van werk van de designers Atelier NL, Arne Hendriks en Karlijn Souren op basis van zout te zien.

Suiker en Zoutfeest in Suikerfabriek

Ga op zaterdag 15 oktober vanaf 16 uur met je strippenkaart langs een proeverij van kunst, eten, wellness en wetenschap en laat je verrassen. Elise van Beurden, Randy Jansen, Emma van der Leest, Karlijn Sibbel en Liza Verhoeven pitchen hun nieuwe producten van suiker, Atelier NL en Arne Hendriks geven een lezing, Karlijn Souren organiseert een suiker-en-zoutevent, er is muziek en je kunt blijven eten. Kaarten zijn te koop via de website van het CBK.

Suiker en zout in provincie Groningen

Al meer dan een eeuw wordt in Groningen suiker gemaakt van suikerbieten die in de provincie worden geteeld. Dit jaar is het precies 120 jaar geleden dat er een suikerfabriek in Vierverlaten in Hoogkerk werd gebouwd. Door de jaren heen is één van de fabrieken gesloten en heeft de fabriek door fusies en overnames meerdere namen gehad, maar de productie draait er nog steeds op volle toeren. Van de suikerbieten worden behalve suiker ook veevoeder, biogas en bioplastics gemaakt.

Zo’n 250 miljoen jaar geleden droogde de Zechsteinzee op, het huidige grondgebied van Nederland, Noord-Duitsland en de Noordzee. Daarom zit op circa 1.500 meter diepte zout in de grond. In Delfzijl wint AkzoNobel dat voor o.a. keukenzout, strooizout en chloor. In Veendam gaat het om magnesiumzout dat Nedmag en Zechstein winnen voor cosmetische en medische doeleinden.