Buste Rabenhaupt naar Waagplein

12-06-2017

Kunstwerk op verzoek KVvV i.s.m. CBK verplaatst

De buste van Carl von Rabenhaupt aan de noordzijde van het stadhuis wordt verplaatst naar de zuidzijde van het Goudkantoor op het Waagplein. Met de verplaatsing van de buste komen burgemeester en wethouders van Groningen tegemoet aan een langgekoesterde wens van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVvV) om Rabenhaupt weer naar het zuiden te laten kijken, de richting waar de vijand vandaan kwam. Donderdag 15 juni om 14 uur onthult burgemeester Peter den Oudsten het kunstwerk op zijn nieuwe plek. Met de buste, gemaakt door kunstenaar Willem Valk, wordt Carl von Rabenhaupt, de bevrijder van de stad en provincie Groningen in 1672, geƫerd.

Er is vaker gekeken naar de mogelijkheid de buste te verplaatsen, maar dat bleek toen om meerdere redenen niet mogelijk. In nauwe samenwerking tussen het Centrum Beeldende Kunst (CBK) en de KVvV is nu een goed alternatief gevonden. De verplaatsing wordt mede mogelijk gemaakt door Geveke Bouw & Ontwikkeling.

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer van de kunst in de openbare ruimte. Regelmatig ontvangt het CBK verzoeken, daar waar mogelijk probeert het CBK hier gehoor aan te geven.