Avond vol kunst, literatuur, eten en muziek

Wildvang is hét jaarlijkse event dat de spotlight richt op het talent van Groningen boordevol beeldende kunst, literatuur, muziek en eten. De volgende editie is op zaterdag 15 december 2018 in het CBK.

In de line-up van Wildvang staan kunstenaars, veejays, deejays en de stadsdichter. In 2017 programmeerden we in samenwerking met Minerva Academie voor Popcultuur performances van Tero, Sfeerwolf, Anne Fie Salverda, Beeldpuree en Lilian Zielstra. En tijdens iedere editie van Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 talenten het Hendrik de Vriesstipendium winnen. In 2017 waren dat Koos Buist en Nick ter Wal. En de stipendiumwinnaars van een jaar eerder presenteren tijdens Wildvang hun nieuwe werk.

 

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2017

Tijdens iedere editie van Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 talenten het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een aanmoedigingsbeurs van 6.000 euro van de gemeente Groningen om nieuw werk mee te realiseren. In 2017 waren genomineerd voor literatuur: Kasper van Hoek en Nick ter Wal, voor beeldende kunst: Salim Bayri, Lotte Bosman, Koos Buist, Katie Corcoran Kenna, Gijs Deddens en Willem Warrink.

BEELDENDE KUNST

Salim Bayri
Salim Bayri is afgestudeerd aan de kunstacademie Escola Massana in Barcelona en volgde daarna een masteropleiding aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Als geboren Marokkaan benadert Salim zijn kunstpraktijk als hulpmiddel om interferenties die online en offline optreden door de migratie van ideeën, beelden en mensen tussen Noord-Afrika en Europa te begrijpen. Via verschillende media, zoals tekeningen, websites, stilstaande en bewegende beelden, creëert hij cartografieën waarin een verzameling elementen een uniek ‘gesprek voeren’. Samen met dimmiT vormt Salim het duo BAZOGA en met Tayeb Bayri maakt hij het blog Canalsat. Meer info over Salim vind je op www.salimbayri.com.

Lotte Bosman
Lotte Milene Bosman woont en werkt in Groningen en Den Haag. Haar werk richt zich op het veranderende begrip van natuur en landschap. Door zich te verdiepen in de culturele en geografische geschiedenis van een gebied probeert Lotte een beter begrip te krijgen van hedendaagse landschaps- en natuurbeleving. Het benadrukken van de menselijke rol in de omgeving is een belangrijk aspect in haar werk. Tegelijkertijd probeert ze een speelse benadering tot het landschap te behouden. Lotte is gelieerd aan Stichting Satellietgroep in Den Haag. Meer informatie vind je op www.lottemilenebosman.com.

Koos Buist
Koos Buist studeerde aan Academie Minerva. Hij is gefascineerd door biologie. In zijn werk richt hij zich van macro- tot microniveau op de ‘alledaagse’ natuur en haar relatie met cultuur. Door samenwerkingen met wetenschappers zoekt hij naar nieuwe perspectieven. Hiermee wil hij een positieve, visuele en ecologische bijdrage leveren aan zijn omgeving. Meer info over Koos vind je op www.koosbuist.nl.

Katie Corcoran Kenna
Katie Corcoran Kenna is van oorsprong Iers en woont nu in Groningen. Ze studeerde aan Academie Minerva en werkt onder de naam Katie Ceekay. Haar werk bestaat uit het opzetten van discussieplatforms voor zowel groepen als individuen om verschillende thema’s te verkennen. Onderwerpen die haar interesseren zijn politiek, individuele en culturele identiteit en culturele symboliek. Voedsel speelt als instrument bij de platforms een belangrijke rol. De afgelopen 3 jaren trok Katie met haar draagbare Tiny House-project langs verschillende locaties waar evenementen en maaltijden werden georganiseerd en relaties met deelnemers werden opgebouwd. Haar huidige werk voor het Repair Café van het Clubhuis voor Doven bestaat uit een alternatieve cateringservice, waarbij ze de collectieve maaltijd tweemaandelijks kookt voor de vrijwilligers van het café. Meer info over Katie vind je op www.katieceekay.com.

Gijs Deddens
Gijs Deddens is beeldend kunstenaar, organisator en muzikant. En hij is oprichter van de kunstenaarscollectieven Owsum en Elektriciteit is onze Hobby. Gijs studeerde aan Academie Minerva en exposeerde o.a. bij W139 in Amsterdam en galerie with tsjalling: in Groningen. Zijn werk is intuïtief en associatief met een sterk grafisch karakter en beweegt zich tussen horror en humor. Gijs is een actieve spil binnen de Groningse underground scene en is de afgelopen jaren actief geweest als programmeur van underground podium De Gym. Op dit moment werkt hij aan zijn nieuwe project DENS, waarbij beeldend werk wordt uitgebracht in samensmelting met muziek. Meer info over Gijs vind je op www.gijsdeddens.nl.

Wim Warrink
Wim Warrink studeerde cum laude af aan Academie Minerva en won met zijn afstuderen de Klaas Dijkstra-academieprijs. In zijn werk bevraagt hij op zijn eigen manier natuurwetenschappelijke en filosofische thema’s. Hij gaat daarin niet op zoek naar een sluitend antwoord zoals een wetenschapper, maar komt met een beeldend antwoord. Op dit moment houdt Wim zich bezig met het verplaatsen van zand. Dit heeft al enkele machines opgeleverd die hij zandfonteinen noemt. Door middel van een draaiend wiel spuiten / schieten ze zand weg. Zijn volgende stap hierin zijn mobiele installaties zodat de zandfonteinen ook op locatie gebruikt kunnen worden. Meer info over Wim vind je op www.wimwarrink.nl.

LITERATUUR

Kasper van Hoek
Kasper van Hoek doet in zijn teksten een poging om met scherpe observaties, humor en onverwachte invalshoeken grip te krijgen op het dagelijks leven. In columns, essays en korte verhalen gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen die de meeste mensen vergeten te stellen. Waarom wegen ze bij de Jumbo de groente niet gewoon bij de kassa af en word ik naar de strafweegschaal bij de kassa’s gestuurd? Waarom legt niemand de kaas goed verpakt terug in de koelkast? Waarom heet Spa Citron niet Spa Lemon of Spa Citroen? Waarom wil Telfort niet stoppen met reclame sturen? Naast schrijver is Kasper ook beeldend kunstenaar en geluidsartiest. Hij studeerde aan FMI Masters in Groningen. Meer info over Kasper vind je op www.kaspervanhoek.net.

Nick ter Wal
Nick ter Wal ontdekte het bijzondere boek tijdens zijn studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2007 werkt hij in een antiquariaat, waar hij unieke exemplaren beschrijft en literaire archieven ontsluit. Hij was in 2012 medesamensteller van de literaire wandelgids Groningen. In 2015 las Nick duizenden brieven van Nanne Tepper om tot een selectie te komen voor het bejubelde boek De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. Op zijn blog Artistiek Bureau schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de ezelsoren van Joost Zwagerman, de groupie van Simon Vestdijk en het gestencilde debuut van Remco Campert. Meer info over Nick vind je op www.artistiekbureau.com.

Winnaars 2017

Koos Buist en Nick ter Wal wonnen het Hendrik de Vriesstipendium 2017. Nick won in de categorie literatuur met zijn voorstel voor een schrijversbiografie over Ferdinand Langen. Voor Ter Wal een aangename verrassing en naar eigen zeggen een stok achter de deur om er nu echt werk van te maken. “De bokaal die bij de prijs hoort, het rode hert, staat nu op mijn schrijfbureau, zodat ik niet vergeet dat ik een boek moet schrijven.” Koos won in de categorie beeldende kunst met zijn fantasierijke plannen rond de imaginaire Wad Indianen. Op de vraag of hij gelukkig is met de kansen die het stipendium hem biedt, reageert hij gedecideerd: “Absoluut. Het is een welkome en aangename verrassing.” Lees op www.kunstenstad.nl de eerste interviews met beide winnaars: artikel Nick en artikel Koos. Lees in het juryrapport Hendrik de Vriesstipendium voor de motivatie.

Hendrik de Vries

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om 2 stipendia van elk 6.000 euro. De jury bestond in 2017 uit: Andrea Möller (voorzitter), Barend van Heusden, Joost Oomen, Matthijs Sanders, Aimée Terburg en Eva Weerts.

Social media

Volg Wildvang ook op Facebook, Twitter en Instagram #wildvang.