Avond vol kunst, literatuur, eten en muziek

Wildvang is hét jaarlijkse event dat de spotlight richt op het talent van Groningen boordevol beeldende kunst, literatuur, muziek en eten. Zaterdag 10 december 2016 vanaf 17 uur in het CBK.

In de line-up Groninger kunstenaars, bands, deejays en literaire talenten. Tijdens het event maakt wethouder van cultuur Paul de Rook bekend welke 2 kunstenaars het Hendrik de Vriesstipendium beeldende kunst winnen, een aanmoedingsprijs van de gemeente Groningen, en de literaire winnaars van vorig jaar, Sacha Landkroon en Marleen Nagtegaal presenteren hun boeken.

Line-up

KIRA

De 18-jarige Kira Dekker leerde gitaar spelen van haar opa. Na haar eerste les is ze nooit meer gestopt met spelen. Dit leidde al tot halve finaleplekken in het programma De Beste Singer-Songwriter van presentator Giel Beelen en de POPgroningen Talent Award. In 2015 kwam haar debuutalbum Midnight Writings uit. De dromerige muzikante weet met haar mooie luisterliedjes en sprankelende persoonlijkheid veel luisteraars te bezielen.

 

Edo de Vlieger

Multi-instrumentalist Edo de Vlieger produceert poëtische luisterliedjes. De singer- songwriter weet met zijn zwarte gevoel voor humor verrassende teksten te brengen. Daarmee trad hij al op tijdens De Nacht van Kunst en Wetenschap en het Bevrijdingsfestival. Over zijn werk zegt Edo: “Ik schrijf en zing theatrale liedjes, zonder boodschap, maar niet zonder inhoud. Soms duister als de bodem van een wensput, en soms licht als de zonsopgang. Soms fluiten de vogels, soms gaan ze dood.”

 

Pushin Wood Soundsystem

Pushin Wood Soundsystem is een dj-trio uit Groningen. Het ontstaat in 2005 bij de première van de skate-film Pushin Wood, die mede door het drietal werd geproduceerd. Sindsdien hebben de drie getourd in Cuba en Duitsland. Optredens zijn er door het land bij onder meer Soulclap, Clash en een radio-optreden bij Giel Beelen. De dj’s zijn tevens verantwoordelijk voor de Bambeats-avonden in Simplon, waar ze artiesten naartoe halen die hen inspireerden zoals Mr Scruff en DJ Format. Maar ze zijn evenzeer beïnvloed door ‘oudjes’ als James Brown, Fela Kuti en Joe Bataan. In 2011 wint Pushin Wood Soundsystem de Gilles Peterson remix contest, een online DJ-wedstrijd.

 

Roelie Vuitton

Zanger Roelie Vuitton is tevens vormgever. Dat beide professies goed samengaan blijkt uit zijn project de Doehetzelfmixtape, een online uitgebrachte verzameling van solotracks met een hoes die je kunt printen en vouwen tot cd-hoesje. Roelie rapt over vrouwen, dapper doen en leven met de pink omhoog. Hoewel hij al meer dan een decennium muziek maakt, bracht het Groningse talent onlangs zijn eerste soloalbum Elke Dag Apekooi uit.

 

O, Kutjes

O, Kutjes bestaat uit ¥oni Loveless en Nãni Dustpuss. De meiden maken absurde electropop met techno- en hiphopinvloeden en een poëtisch liefdessausje of zoals ze zelf zeggen: “O, Kutjes verwart, choqueert en verhit je.” Veel voorkomende thema’s in hun liedjes zijn mannen en struggles. Na optredens bij onder andere Incubate en Noorderzon is deze keer Wildvang aan de beurt. In hun schooluniformen vormen ze een niet te missen duo.

 

Luistervinkverzen

De literaire dames Jamila en Ottelien van de Luistervinkverzen luisteren mensen af. Ze puzzelen met de woorden die worden uitgesproken en schrijven pareltjes van gedichten: een Luistervinkvers. De gedichtjes in gouden envelopjes doken al eerder op in broekzakken en handtassen op het Fries Straatfestival en de Beschaving. Zaterdag 10 december kun je ze verwachten bij Wildvang.

 

Wendy Eggen

Wendy Eggen studeerde Vormgeving aan de Academie voor Popcultuur en Communicatie Multimedia & Vormgeving aan de Hanzehogeschool. Met haar bedrijf Wendy Eggen Fotografie & Vormgeving daagt ze mensen uit anders naar beelden te kijken door deze in een ander daglicht te zetten. Daarnaast werkt het multi-talent voor poptempel Vera. Tijdens Wildvang is ze onze veejay.

 

De Bruine Fruitschaal

De Bruine Fruitschaal is ontstaan uit een filosofiesessie over de snackcultuur. Het eetwarenbedrijf ontwerpt, bedenkt en maakt custom snacks, zoals de vegetarische bolognese schijf waarvoor de Bruine Fruitschaal inspiratie opdeed in de Italiaanse keuken. Daarnaast zijn er de specialiteiten van de kok: de Carbonara kroketten, Brunebedden (Drentse fallafel) en de Elvis.

 

Marleen Nagtegaal

Marleen Nagtegaal studeerde in 2011 cum laude af aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze volgde de disciplinaire master literatuur, onderdeel van de opleiding Kunsten, Cultuur en Media. Vorig jaar won zij het Hendrik de Vriesstipendium in de categorie literatuur. Tijdens Wildvang presenteert zij het boek dat zij met het stipendium heeft gerealiseerd: Onthoofde man op vuilnisbelt.

 

Sascha Landkroon

Dichter Sacha Landkroon groeide op in Groningen. Voor het studiejaar 2009-2010 werd hij benoemd tot huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen. Aan het einde van dat jaar bracht hij de bundel IKS uit. In 2015 mocht hij het Hendrik de Vriesstipendium literatuur in ontvangst nemen. Met de prijs schreef hij het boek Terra Incognita dat hij tijdens Wildvang presenteert.

 

Presentatie

Rosa Timmer

Rosa Timmer is columnist en journalist voor het Dagblad van het Noorden. In 2009 won ze zelf het Hendrik de Vriesstipendium. Rosa realiseerde hiermee haar novelle Vrije Ruimte. Met het artikel De kruisgrijper werd ze dit jaar genomineerd voor de Groninger Persprijs. Ook coacht ze jonge schrijftalenten voor het beeldende kunstplatform Kunstspot. Rosa presenteert dit jaar samen met Peter Dicke Wildvang.

 

Peter Dicke

De altijd enthousiaste Peter Dicke schreef in de afgelopen 1,5 jaar als Kunstspotredacteur mooie verhalen voorzien van een typische ‘Peter-toon’. De ‘geboren en getogen Groninger met weinig hobby’s maar des te meer interesses’ studeerde Kunsten, Cultuur en Media, Journalistiek en Italiaans en presenteerde samen met Rosa de Kunstspottalkshow tijden De Nacht van Kunst en Wetenschap. Samen met Rosa Timmer presenteert hij Wildvang.

 

Prijsuitreiking Hendrik de Vries Stipendium 2016

Tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 beeldend kunstenaars dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen. Het stipendium is een jaarlijkse aanmoedigingsprijs van de gemeente Groningen voor jonge, talentvolle Groninger kunstenaars om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het ene jaar richt het stipendium zich op beeldende kunst, het andere op literatuur. De winnaars ontvangen elk een geldprijs van 6.000 euro. Hiermee kunnen zij hun ingediende plannen realiseren. Dit jaar zijn genomineerd: Rosa Everts, Lisa de Goey, Marthe van de Grift, Dennis Molema, Bert Scholten en Sander Wiersma. Tijdens Wildvang kun je ook een tentoonstelling bekijken met eerder werk van de genomineerden.

Food & Drinks

Tijdens Wildvang verzorgt Foodfellas het food. Drinks komen van Fris & Rein, bekend van o.a. Noorderzon.

food-drinks-wildvang-2016

Praktische info

Wildvang vindt plaats in het CBK aan de Trompsingel 27 in Groningen, routebeschrijving. De zaal is open vanaf 16.30 uur, toegang is gratis. Food & Drinks kun je zowel contant als met pin betalen.

Timetable

timetable-wildvang-2016-aangepast

Social media

Volg Wildvang ook op Facebook, Twitter en Instagram #wildvang en like ons event op Facebook voor updates.

Hendrik de Vries

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om 2 stipendia van elk 6.000 euro. In het ene jaar richt het stipendium zich op literatuur, en het andere jaar op beeldende kunst. In 2016 is dat beeldende kunst. De jury bestaat dit jaar uit: Mieke van der Star (voorzitter), Lennard Dost, Barend van Heusden, Lambert Kamps, Mary Kemperink en Henrike Scholten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone