Avond vol kunst, literatuur, eten en muziek

Wildvang is hét jaarlijkse event dat de spotlight richt op het talent van Groningen boordevol beeldende kunst, literatuur, muziek en eten. De volgende editie is op zaterdag 9 december 2017 vanaf 17 uur in het CBK.

Met in de line-up kunstenaars, veejays, deejays en de stadsdichter. Er zijn in samenwerking met Minerva Academie voor Popcultuur performances van Tero, Sfeerwolf, Anne Fie Salverda, Beeldpuree en Lilian Zielstra. Tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen. De stipendiumwinnaars van vorig jaar, Dennis Molema en Bert Scholten presenteren hun werk. Presentatie: Anne Jan Toonstra. Food & drinks: Foodfellas.

Line-up

Tero
Daniel Alsina Santos alias is dj Tero studeert op Academie Minerva. Hier kwam hij in aanraking met diverse media zoals video en muziek. Tijdens Wildvang verzorgt hij een performance met voorliefde voor ambient en soundscapes.

Sfeerwolf
Bente Hout, Michelle Samba en Xanne Wijkamp vormen samen Sfeerwolf. Het drietal bouwt een feestje vol muziek van nu met genoeg glitters. Met (voornamelijk) toegankelijke muziek wil Sfeerwolf je de kans geven om – net als een weerwolf doet – te transformeren naar een extremere, meer extravagante variant van jezelf.

Anne Fie Salverda
Anne Fie Salverda maakt animatiefilmpjes. Ze is geïnteresseerd in het creëren van nieuwe werelden en het neerzetten van een bepaalde sfeer. Anne Fie Salverda deed mee aan de Videowedstrijd: Makers! Zij was 1 van de genomineerden, gekozen uit 142 inzendingen.

Beeldpuree
Beeldpuree is een collectief dat visuals verzorgt. Het team bestaat uit fotografen, audiovisueel vormgevers en grafisch vormgevers. Tijdens Wildvang verzorgt Beeldpuree de visuals in de set van dj Tera en tijdens de performance van Sfeerwolf.

Lilian Zielstra
Lilian Zielstra is sinds dit jaar de stadsdichter van Groningen. Ze studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit en specialiseerde zich in moderne letterkunde. Haar debuutbundel Specimen kwam in oktober 2014 uit, als afsluiting van haar jaar als huisdichter van de universiteit. Ze won de eerste Frans Vogel Poëzieprijs, stond tweemaal in de finale van Write Now! en trad veelvuldig op, waaronder bij Dichters in de Prinsentuin en Explore the North.


Bert Scholten (links) en Dennis Molema wonnen vorig jaar het Hendrik de Vriesstipendium, in het midden cultuurwethouder Paul de Rook

Dennis Molema
Dennis Molema wekt ruimtes die niet meer bestaan tot leven. Tijdens Wildvang reconstrueert hij de vergane concertzaal de Harmonie. Met een virtual realitybril is het net of het bouwwerk er weer staat.

Bert Scholten
Bert Scholten is beeldend kunstenaar en muzikant. Juist die combinatie spreekt hem aan. Hij verbindt moeiteloos muziek met animaties, tekst en performancekunst, en daar komt nu ook het object bij. Klonk Bert’s muziek eerst in expositieruimtes, tijdens Wildvang presenteert hij zijn cross-over tussen beeldende kunst en muziek op het theaterpodium.

Presentatie

Wildvang wordt gepresenteerd door Anne Jan Toonstra. Anne Jan is cabaretier, stand-upcomedian, muzikant en acteur. Hij won zowel het Cameretten als het Groninger Studenten Cabaretfestival. Daarna maakte hij 4 solovoorstellingen en richtte het stand-upcomedy collectief De Hyena’s op. In december gaat zijn voorstelling IIIII in première.

Genomineerden Hendrik de Vriesstipendium 2017

Tijdens Wildvang maakt wethouder Paul de Rook bekend welke 2 talenten dit jaar het Hendrik de Vriesstipendium winnen, een aanmoedigingsbeurs van 6.000 euro van de gemeente Groningen om nieuw werk mee te realiseren. Genomineerd voor literatuur: Kasper van Hoek en Nick ter Wal, voor beeldende kunst: Salim Bayri, Lotte Bosman, Koos Buist, Katie Corcoran Kenna, Gijs Deddens en Willem Warrink. Tijdens Wildvang kun je ook een tentoonstelling bekijken met eerder werk van de genomineerden.

BEELDENDE KUNST

Salim Bayri
Salim Bayri is afgestudeerd aan de kunstacademie Escola Massana in Barcelona en volgde daarna een masteropleiding aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. Als geboren Marokkaan benadert Salim zijn kunstpraktijk als hulpmiddel om interferenties die online en offline optreden door de migratie van ideeën, beelden en mensen tussen Noord-Afrika en Europa te begrijpen. Via verschillende media, zoals tekeningen, websites, stilstaande en bewegende beelden, creëert hij cartografieën waarin een verzameling elementen een uniek ‘gesprek voeren’. Samen met dimmiT vormt Salim het duo BAZOGA en met Tayeb Bayri maakt hij het blog Canalsat. Meer info over Salim vind je op www.salimbayri.com.

Lotte Bosman
Lotte Milene Bosman woont en werkt in Groningen en Den Haag. Haar werk richt zich op het veranderende begrip van natuur en landschap. Door zich te verdiepen in de culturele en geografische geschiedenis van een gebied probeert Lotte een beter begrip te krijgen van hedendaagse landschaps- en natuurbeleving. Het benadrukken van de menselijke rol in de omgeving is een belangrijk aspect in haar werk. Tegelijkertijd probeert ze een speelse benadering tot het landschap te behouden. Lotte is gelieerd aan Stichting Satellietgroep in Den Haag. Meer informatie vind je op www.lottemilenebosman.com.

Koos Buist
Koos Buist studeerde aan Academie Minerva. Hij is gefascineerd door biologie. In zijn werk richt hij zich van macro- tot microniveau op de ‘alledaagse’ natuur en haar relatie met cultuur. Door samenwerkingen met wetenschappers zoekt hij naar nieuwe perspectieven. Hiermee wil hij een positieve, visuele en ecologische bijdrage leveren aan zijn omgeving. Meer info over Koos vind je op www.koosbuist.nl.

Katie Corcoran Kenna
Katie Corcoran Kenna is van oorsprong Iers en woont nu in Groningen. Ze studeerde aan Academie Minerva en werkt onder de naam Katie Ceekay. Haar werk bestaat uit het opzetten van discussieplatforms voor zowel groepen als individuen om verschillende thema’s te verkennen. Onderwerpen die haar interesseren zijn politiek, individuele en culturele identiteit en culturele symboliek. Voedsel speelt als instrument bij de platforms een belangrijke rol. De afgelopen 3 jaren trok Katie met haar draagbare Tiny House-project langs verschillende locaties waar evenementen en maaltijden werden georganiseerd en relaties met deelnemers werden opgebouwd. Haar huidige werk voor het Repair Café van het Clubhuis voor Doven bestaat uit een alternatieve cateringservice, waarbij ze de collectieve maaltijd tweemaandelijks kookt voor de vrijwilligers van het café. Meer info over Katie vind je op www.katieceekay.com.

Gijs Deddens
Gijs Deddens is beeldend kunstenaar, organisator en muzikant. En hij is oprichter van de kunstenaarscollectieven Owsum en Elektriciteit is onze Hobby. Gijs studeerde aan Academie Minerva en exposeerde o.a. bij W139 in Amsterdam en galerie with tsjalling: in Groningen. Zijn werk is intuïtief en associatief met een sterk grafisch karakter en beweegt zich tussen horror en humor. Gijs is een actieve spil binnen de Groningse underground scene en is de afgelopen jaren actief geweest als programmeur van underground podium De Gym. Op dit moment werkt hij aan zijn nieuwe project DENS, waarbij beeldend werk wordt uitgebracht in samensmelting met muziek. Meer info over Gijs vind je op www.gijsdeddens.nl.

Wim Warrink
Wim Warrink studeerde cum laude af aan Academie Minerva en won met zijn afstuderen de Klaas Dijkstra-academieprijs. In zijn werk bevraagt hij op zijn eigen manier natuurwetenschappelijke en filosofische thema’s. Hij gaat daarin niet op zoek naar een sluitend antwoord zoals een wetenschapper, maar komt met een beeldend antwoord. Op dit moment houdt Wim zich bezig met het verplaatsen van zand. Dit heeft al enkele machines opgeleverd die hij zandfonteinen noemt. Door middel van een draaiend wiel spuiten / schieten ze zand weg. Zijn volgende stap hierin zijn mobiele installaties zodat de zandfonteinen ook op locatie gebruikt kunnen worden. Meer info over Wim vind je op www.wimwarrink.nl.

LITERATUUR

Kasper van Hoek
Kasper van Hoek doet in zijn teksten een poging om met scherpe observaties, humor en onverwachte invalshoeken grip te krijgen op het dagelijks leven. In columns, essays en korte verhalen gaat hij op zoek naar antwoorden op vragen die de meeste mensen vergeten te stellen. Waarom wegen ze bij de Jumbo de groente niet gewoon bij de kassa af en word ik naar de strafweegschaal bij de kassa’s gestuurd? Waarom legt niemand de kaas goed verpakt terug in de koelkast? Waarom heet Spa Citron niet Spa Lemon of Spa Citroen? Waarom wil Telfort niet stoppen met reclame sturen? Naast schrijver is Kasper ook beeldend kunstenaar en geluidsartiest. Hij studeerde aan FMI Masters in Groningem. Meer info over Kasper vind je op www.kaspervanhoek.net.

Nick ter Wal
Nick ter Wal ontdekte het bijzondere boek tijdens zijn studie Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2007 werkt hij in een antiquariaat, waar hij unieke exemplaren beschrijft en literaire archieven ontsluit. Hij was in 2012 medesamensteller van de literaire wandelgids Groningen. In 2015 las Nick duizenden brieven van Nanne Tepper om tot een selectie te komen voor het bejubelde boek De kunst is mijn slagveld. Brieven 1993-2001. Op zijn blog Artistiek Bureau schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals de ezelsoren van Joost Zwagerman, de groupie van Simon Vestdijk en het gestencilde debuut van Remco Campert. Meer info over Nick vind je op www.artistiekbureau.com.

Hendrik de Vries

In 1986 heeft de gemeente Groningen, als eerbetoon aan de dichter en schilder Hendrik de Vries (1896-1989), het Hendrik de Vriesstipendium ingesteld. Het stipendium is een aanmoedigingsprijs voor professionele, jonge kunstenaars, bedoeld om hun artistieke ontwikkeling te stimuleren. Het gaat jaarlijks om 2 stipendia van elk 6.000 euro. De jury bestaat dit jaar uit: Andrea Möller (voorzitter), Barend van Heusden, Joost Oomen, Matthijs Sanders, Aimée Terburg en Eva Weerts.

Food & Drinks

Tijdens Wildvang verzorgt Foodfellas het food en de drinks (menukaart volgt). Foodfellas komt voort uit een afstudeerproject aan de Hanzehogeschool. Nu is het een cateringbedrijf in Noord-Nederland. Inspiratie halen de koks vooral uit de Mediterrane keuken, maar ze hebben ook in diverse andere keukens een kijkje genomen. Tijdens Wildvang koken ze o.a. een stoofpotje van wildzwijn met geroosterde pastinaak, rode biet en, winterpeen.

Praktische info

Wildvang vindt plaats in het CBK aan de Trompsingel 27 in Groningen, routebeschrijving. De zaal is open vanaf 16.30 uur, toegang is gratis. Food & Drinks kun je zowel contant als met pin betalen.

Timetable

Social media

Volg Wildvang ook op Facebook, Twitter en Instagram #wildvang en like ons event op Facebook voor updates.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone