Kunst op straat is voor iedereen

 

Fotograaf: Dettie Veltman

Van 14 t/m 23 april 2018 organiseert het CBK de Week van de Kunst op Straat. In de stad Groningen zijn ruim 400 kunstwerken op straat te vinden. Ze staan op straten, pleinen en hangen aan gevels. Het CBK zorgt voor deze collectie. Tijdens de Week van de Kunst op Straat laten we je hier graag kennis mee maken. Daarom organiseren we allerlei activiteiten. Er zijn thematische rondleidingen, er is een urban biketour, een lezing over vrouwelijk naakt in de kunst (kun je dat nog wel doen in tijden van #metoo?) en je kunt op de foto met je favoriete kunstwerk.

 


Programma

Zaterdag 14 & 21 april

OP DE FOTO MET JE FAVORIETE KUNSTWERK

Kom zaterdag 14 april tussen 13 en 16 uur naar winkelcentrum Paddepoel en ga gratis op de foto met je favoriete kunstwerk. Je wordt gefotografeerd voor een greenscreen – bekend van het weerbericht op televisie – waarin het groen in de computer wordt vervangen door je kunstwerk van keuze. Zo kun je bijvoorbeeld op de foto gaan met Ultra, het acht meter hoge kunstwerk bij het Cascadecomplex. De foto’s zijn na afloop van de actie digitaal beschikbaar. Liever op de foto met je favoriete kunstwerk in winkelcentrum Lewenborg? Dat kan op zaterdag 21 april tussen 13 en 16 uur.

Zondag 15 & 22 april

KUNST-OP-STRAATWANDELINGEN RONDOM ROMANTIEK

In het Groninger Museum zie je op dit moment de tentoonstelling De Romantiek in het Noorden – van Friedrich tot Turner. In de Kunst-op-Straatcollectie vind je ook kunstwerken met aspecten uit de Romantiek. Tijdens een kunst-op-straatwandeling onder leiding van een gids laten we je hier graag kennis mee maken. Het startpunt van de wandeling is het Jozef Israëlsmonument op het Hereplein. Dit is een beeldengroep geïnspireerd op een schilderij van Israëls Langs moeders graf, dat het Groninger Museum in haar collectie heeft. We organiseren een wandeling op zondag 15 en op zondag 22 april. Aanvang 15.00 uur, eindtijd 16.30 uur. Kosten voor de wandeling zijn 8,50 euro per persoon. Kaarten zijn alleen te koop via onze webshop.

Woensdag 18 april

DISCUSSIE-AVOND OVER VROUWELIJK NAAKT IN DE KUNST #METOO

Voel je je als beeldend kunstenaar nog vrij om bloot te verbeelden? Stel je als museum tentoonstellingen nog steeds met eenzelfde onbevangenheid samen? En moet de kunstgeschiedenis door een nieuwe bril worden bekeken? Woensdag 18 april bespreken we de invloed van de #metoo-discussie op de hedendaagse beeldendekunstsector. Schrijver en cultuurhistoricus Léon Hanssen bepleitte in Trouw dat het tijd is voor #metoo in de museumzaal, om ons cultureel geheugen te resetten, zie artikel. In een paneldiscussie onder leiding van columniste Rosa Timmer zal hij samen met Anna-Rosja Haveman, co-curator van de tentoonstelling van David LaChapelle in het Groninger Museum, en beeldend kunstenaar Natasja Bennink het thema aansnijden. De paneldiscussie vindt om 20 uur plaats in het CBK. Tickets zijn verkrijgbaar via onze webwinkel en kosten 7,50 euro.

Donderdag 19 april

URBAN BIKETOUR

Zin in een cultureel en stedelijk avontuur in het donker? Ontdek lichtkunstwerken in Groningen vanaf je fiets. Tijdens onze urban biketour vertellen wij je alles over deze bijzondere en (vaak onontdekte) kunstwerken. Naast je ogen worden je oren ook verwend want singer-songwriter Edo de Vlieger trakteert je op mooie luisterliedjes mét een verrassende tekst op een paar plekken op de route. De urban biketour vindt plaats op donderdag 19 april en start om 21 uur vanaf het CBK. Duur: 1,5 uur. Kosten zijn 7,50 euro per persoon. Ben je student? Dan betaal je maar 5 euro. Dus pomp je banden op en koop snel je tickets via onze webshop, want vol=vol!.


KUNST-OP-STRAATPRIJS

Tijdens De Week van de Kunst op Straat kun je stemmen op je favoriete kunstwerk. Binnen het thema van dit jaar – vrouw – zijn 10 kunstwerken genomineerd. Op www.kunstopstraatprijs.nl vind je ze allemaal. Welk werk is je favoriet en moet volgens jou de Kunst-op-Straatprijs 2018 winnen. Stemmen kan t/m 21 april. Het winnende kunstwerk wordt op de laatste dag van de Week van de Kunst op Straat in het zonnetje gezet.


MEER KUNST OP STRAAT

Wil je meer weten over de kunstwerken in de stad of bij jou in de buurt, check dan onze website www.staatingroningen.nl. Op deze website vind je niet alleen de hele Kunstop- Straatcollectie met omschrijvingen en handige weetjes, maar ook vele bijzondere gebouwen en informatie over buurten en wijken. We maakten deze website samen met architectuurcentrum Platform GRAS. Wil je meer weten over aankomende Kunst-op-Straatprojecten, check dan deze link.


BEHEER EN ONDERHOUD

Samen met Stadsbeheer is het CBK verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de Kunst op Straat. We houden de collectie goed in de gaten, want
het kan altijd gebeuren dat een kunstwerk door bijvoorbeeld het weer beschadigt…  Je kunt ons hierbij helpen. Mocht je zien dat een kunstwerk is beschadigd – er zit iets los, het is beklad, het kunstwerk is vies – laat het ons dan weten en we komen in actie. T (050) 368 01 60 E info@cbkgroningen.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone